Rajčatovo-fazolová polévka je nejen chutná, ale také snadná na přípravu a můžete si ji upravit podle svých preferencí. Stačí obměnit bylinky a koření pro zvýraznění chuti, nebo přidat další zeleninu jako je mrkev, petržel či řapíkatý celer. Podobně můžete zkombinovat i různé druhy fazolí pro pestrou paletu textur a chutí.
Rajčatovo-fazolová polévka
Tahle polévka je skvělým způsobem, jak se v chladnějších dnech zahřát a dodat tělu plno prospěšných živin. A navíc ji budete mít hotovou během chvilky. Vyzkoušejte recept, který prošel naší certifikací a splňuje tak kritéria nutričně vyváženého pokrmu.
Ujišťujeme vás, že už jen tento základní recept na rajčatovo-fazolovou polévku bude skvělou volbou, pokud hledáte chutný a nutričně vyvážený pokrm. Samotné suroviny jsou totiž výživově doslova nabité.
- Rajčata jsou bohatým zdrojem vitamínu C, lykopenu a antioxidantů, které mimo jiné podporují imunitní systém a chrání tělo před volnými radikály. I konzervovaná rajčata si velkou část těchto látek zachovávají, lykopen je navíc po tepelné úpravě lépe využitelný než z rajčat čerstvých.
- Fazole přispívají k vyššímu obsahu bílkovin a vlákniny, díky tomu vás polévka i lépe zasytí.
Ingredience: 4 porce
konzervovaná rajčata | 400 g |
červené fazole | 240 g |
cibule | 80 g |
česnek | 8 g |
řepkový olej | 12 ml |
sůl | 3 g |
pepř | 2 g |
oregáno | 2 g |
citronová šťáva | 15 ml |
Postup
- Fazole si předem namočíme a uvaříme v čisté vodě doměkka. Pro rychlejší přípravu využijeme fazole v konzervě.
- Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme nadrobno, cibuli orestujeme na troše řepkového oleje, po chvíli přidáme i česnek a krátce restujeme.
- Přidáme konzervovaná rajčata nebo pyré, dle potřeby zředíme vývarem nebo vodou, ochutíme solí a pepřem a vaříme cca 20 minut. (Je třeba mít na paměti, že rajčata a fazole v konzervě často obsahují přidanou sůl, proto buďte při solení opatrní.)
- Přidáme fazole a prohřejeme. Na závěr dochutíme citronovou šťávou a sušeným nebo čerstvým oreganem.
- Před podáváním můžeme zjemnit trochou zakysané smetany a posypat čerstvými bylinkami. Pokud má polévka sloužit jako vydatnější jídlo, doplníme ji kouskem celozrnného pečiva.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 91 | 48 | 365 | ≤ 100 kcal/porci |
bílkoviny | g | 4,4 | 2,3 | 17,7 | - |
sacharidy | g | 9,7 | 5,1 | 38,9 | - |
z toho cukry | g | 4,4 | 2,3 | 17,6 | - |
tuky | g | 3,6 | 1,9 | 14,3 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,2 | 0,1 | 0,8 | ≤ 1,1 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g |
vláknina | g | 1,3 | 0,7 | 5 | - |
sůl | g | 1,46 | 0,77 | 5,84 | ≤ 0,825 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).