Recepty 28. 2. 2024 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Rajčatovo-fazolová polévka

Tahle polévka je skvělým způsobem, jak se v chladnějších dnech zahřát a dodat tělu plno prospěšných živin. A navíc ji budete mít hotovou během chvilky. Vyzkoušejte recept, který prošel naší certifikací a splňuje tak kritéria nutričně vyváženého pokrmu.

Foto: Pavla Vomastková

Rajčatovo-fazolová polévka je nejen chutná, ale také snadná na přípravu a můžete si ji upravit podle svých preferencí. Stačí obměnit bylinky a koření pro zvýraznění chuti, nebo přidat další zeleninu jako je mrkev, petržel či řapíkatý celer. Podobně můžete zkombinovat i různé druhy fazolí pro pestrou paletu textur a chutí.

Ujišťujeme vás, že už jen tento základní recept na rajčatovo-fazolovou polévku bude skvělou volbou, pokud hledáte chutný a nutričně vyvážený pokrm. Samotné suroviny jsou totiž výživově doslova nabité.

  • Rajčata jsou bohatým zdrojem vitamínu C, lykopenu a antioxidantů, které mimo jiné podporují imunitní systém a chrání tělo před volnými radikály. I konzervovaná rajčata si velkou část těchto látek zachovávají, lykopen je navíc po tepelné úpravě lépe využitelný než z rajčat čerstvých.
  • Fazole přispívají k vyššímu obsahu bílkovin a vlákniny, díky tomu vás polévka i lépe zasytí.

Ingredience: 4 porce

konzervovaná rajčata 400 g 
červené fazole 240 g 
cibule 80 g 
česnek 8 g 
řepkový olej 12 ml 
sůl 3 g 
pepř 2 g 
oregáno 2 g 
citronová šťáva 15 ml 

Postup 

  1. konzervovaná rajčataFazole si předem namočíme a uvaříme v čisté vodě doměkka. Pro rychlejší přípravu využijeme fazole v konzervě.
  2. Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme nadrobno, cibuli orestujeme na troše řepkového oleje, po chvíli přidáme i česnek a krátce restujeme.
  3. Přidáme konzervovaná rajčata nebo pyré, dle potřeby zředíme vývarem nebo vodou, ochutíme solí a pepřem a vaříme cca 20 minut. (Je třeba mít na paměti, že rajčata a fazole v konzervě často obsahují přidanou sůl, proto buďte při solení opatrní.)
  4. Přidáme fazole a prohřejeme. Na závěr dochutíme citronovou šťávou a sušeným nebo čerstvým oreganem.
  5. Před podáváním můžeme zjemnit trochou zakysané smetany a posypat čerstvými bylinkami. Pokud má polévka sloužit jako vydatnější jídlo, doplníme ji kouskem celozrnného pečiva.

 

výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  91 48  365  ≤ 100 kcal/porci
bílkoviny g  4,4 2,3   17,7 -
sacharidy g  9,7 5,1  38,9  -
   z toho cukry g 4,4  2,3  17,6  -
tuky g  3,6 1,9  14,3  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,2 0,1  0,8  ≤ 1,1 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g  1,3 0,7  -
sůl g 1,46  0,77   5,84 ≤ 0,825 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).



Mohlo by vás také zajímat: