- Hlávkové zelí a mrkev patří přes zimu mezi nejlevnější druhy zeleniny, které poskytují celou řadou vitaminů a antioxidantů. Do kari můžete přidat i jinou zeleninu, kterou zrovna máte po ruce, hodí se třeba květák, brokolice nebo dýně.
- Cibule, česnek a zázvor přidávají nejen na chuti, ale dodají i další vitaminy, antioxidanty a protizánětlivé látky.
- Cizrna obohatí kari o bílkoviny, pokud byste chtěli jídlo na bílkoviny ještě bohatší, můžete přidat například ještě tofu.
Ingredience: 4 porce
kuskus (v suchém stavu) | 250 g |
bílé hlávkové zelí | 300 g |
mrkev | 200 g |
cibule | 150 g |
cizrna (uvařená nebo konzervovaná) | 265 g |
česnek | 10 g |
zázvor | 10 g |
polotučné mléko | 250 ml |
řepkový olej | 15 ml |
sůl | 4 g |
kari | 2 g |
římský kmín | 2 g |
citronová šťáva | 15 ml |
Postup
- Všechnu zeleninu si očistíme.
- Cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme na troše oleje, po chvíli přidáme i na plátky nakrájený česnek a nadrobno nakrájený zázvor. Přidáme kari, římský kmín a na půl kolečka nakrájenou mrkev a chvíli restujeme.
- Osolíme a podlijeme vodou nebo vývarem a polotučným mlékem. Přivedeme k varu a cca 10 minut vaříme pod pokličkou.
- Poté přidáme pokrájené zelí a cizrnu a dusíme dalších 10-15 minut doměkka. Dochutíme citronovou šťávou.
- Podáváme s kuskusem, který si připravíme dle návodu na obale (zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme zakryté nabobtnat).