Recepty 21. 2. 2024 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Zeleninové kari s cizrnou a kuskusem

Jak i v zimních měsících do jídelníčku zařadit dostatek zeleniny, když není zrovna nejlevnější a na studené zeleninové saláty není chuť? Řešením je třeba zeleninové kari s cizrnou a kuskusem!

Zeleninové kari s cizrnou a kuskusem
Foto: Pavla Vomastková
  • Hlávkové zelí a mrkev patří přes zimu mezi nejlevnější druhy zeleniny, které poskytují celou řadou vitaminů a antioxidantů. Do kari můžete přidat i jinou zeleninu, kterou zrovna máte po ruce, hodí se třeba květák, brokolice nebo dýně.
  • Cibule, česnek a zázvor přidávají nejen na chuti, ale dodají i další vitaminy, antioxidanty a protizánětlivé látky.
  • Cizrna obohatí kari o bílkoviny, pokud byste chtěli jídlo na bílkoviny ještě bohatší, můžete přidat například ještě tofu.

Ingredience: 4 porce

kuskus (v suchém stavu) 250 g 
bílé hlávkové zelí 300 g 
mrkev 200 g 
cibule 150 g 
cizrna (uvařená nebo konzervovaná) 265 g 
česnek 10 g 
zázvor 10 g 
polotučné mléko 250 ml 
řepkový olej 15 ml 
sůl 4 g 
kari 2 g 
římský kmín 2 g 
citronová šťáva 15 ml 

Postup

  1. krájení mrkveVšechnu zeleninu si očistíme.
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme na troše oleje, po chvíli přidáme i na plátky nakrájený česnek a nadrobno nakrájený zázvor. Přidáme kari, římský kmín a na půl kolečka nakrájenou mrkev a chvíli restujeme.
  3. Osolíme a podlijeme vodou nebo vývarem a polotučným mlékem. Přivedeme k varu a cca 10 minut vaříme pod pokličkou.
  4. Poté přidáme pokrájené zelí a cizrnu a dusíme dalších 10-15 minut doměkka. Dochutíme citronovou šťávou.
  5. Podáváme s kuskusem, který si připravíme dle návodu na obale (zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme zakryté nabobtnat).

 

výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  450 87  1 801  400-700 kcal/porci
bílkoviny g  18,1 3,5  72,5  -
sacharidy g  76,4 14,7  306  -
   z toho cukry g  14,1 2,7  56,5  -
tuky g  7 1,3  27,8  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 1,2  0,2  4,7  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  10,1 1,9  40,4  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 1,19  0,23  4,76  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: