Nejen láska prochází žaludkem, ale i naše zdraví. Proto je tento koláč vyroben z kvalitních a zdraví prospěšných surovin.
Recepty 14. 2. 2024 | Mgr. Zuzana Douchová
Valentýnský čokoládový koláč s červenou řepou
Máme pro vás sladký tip nejen na Valentýna – čokoládovořepový koláč ve tvaru srdce. Přirozeně sladkou červenou řepu v kombinaci s kvalitní hořkou čokoládou si prostě zamilujete.
- Bílou mouku jsme nahradili celozrnnou špaldovou, která dodá dezertu krásně oříškovou chuť a našemu tělu potřebnou vlákninu, vitamíny a minerály.
- Na oslazení těsta jsme použili med, ale můžete ho nahradit jakýmkoli jiným přirozeným sladidlem. Skvěle chutnají a dosladí i namočené a rozmixované datle.
- Máslo lze zcela nahradit rostlinným řepkovým olejem, který neobsahuje cholesterol a je výborným zdrojem esenciálních mastných kyselin.
- Čokoládu použijte pouze kvalitní hořkou s vysokým obsahem kakaa. Kakao je plné antioxidantů a minerálů, působí velmi pozitivně na naši nervovou a cévní soustavu.
- Červená řepa je zdrojem kyseliny listové, vitamínu C, draslíku, železa a antioxidantů. Podporuje tak náš imunitní, kardiovaskulární a nervový systém. Řepu do koláče doporučujeme raději pečenou, nežli vařenou, protože pečením získává řepa lepší chuť.
Ingredience: 20 porcí
celozrnná špaldová mouka | 150 g |
3 vejce | 150 g |
červená řepa | 300 g |
kypřičí prášek do pečiva | 6 g |
řepkový olej | 50 g |
kakao | 30 g |
skořice mletá | 5 g |
med | 120 g |
sůl | 1 g |
70% hořká čokoláda | 50 g |
Postup
- Omytou červenou řepu si zabalíme do alobalu a dáme péct do trouby na 180 °C alespoň na hodinu. Vychladlou řepu poté rozmixujeme na hladké pyré.
- K pyré přidáme 3 žloutky, med, olej, rozpuštěnou čokoládu a důkladně promícháme.
- Přisypeme mouku s kypřícím práškem, kakao, skořici, špetku soli a opět promícháme.
- Z bílků si vyšleháme pevný sníh a po částech ho opatrně vmícháme do těsta.
- Hotové těsto nalijeme do vymazané a vysypané menší koláčové formy (třeba ve tvaru srdce) a pečeme na 180 °C cca 30 minut.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
20 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 104 | 241 | 2 076 | ≤ 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 3 | 6,3 | 54,7 | - |
sacharidy | g | 12 | 28,4 | 245 | - |
z toho cukry | g | 6 | 15 | 130 | - |
tuky | g | 5 | 10,9 | 79,4 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1 | 2,9 | 25,3 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 2 | 4,3 | 36,9 | - |
sůl | g | 0 | 0,152 | 1,312 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 5 | 11,4 | 98,4 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).
Mohlo by vás také zajímat: