Recepty 14. 2. 2024 | Mgr. Zuzana DouchováMgr. Zuzana Douchová

Valentýnský čokoládový koláč s červenou řepou

Máme pro vás sladký tip nejen na Valentýna – čokoládovořepový koláč ve tvaru srdce. Přirozeně sladkou červenou řepu v kombinaci s kvalitní hořkou čokoládou si prostě zamilujete.

Čokoládovo-řepový koláč
Foto: Martina Matičková

Nejen láska prochází žaludkem, ale i naše zdraví. Proto je tento koláč vyroben z kvalitních a zdraví prospěšných surovin.

  • Bílou mouku jsme nahradili celozrnnou špaldovou, která dodá dezertu krásně oříškovou chuť a našemu tělu potřebnou vlákninu, vitamíny a minerály.
  • Na oslazení těsta jsme použili med, ale můžete ho nahradit jakýmkoli jiným přirozeným sladidlem. Skvěle chutnají a dosladí i namočené a rozmixované datle.
  • Máslo lze zcela nahradit rostlinným řepkovým olejem, který neobsahuje cholesterol a je výborným zdrojem esenciálních mastných kyselin.
  • Čokoládu použijte pouze kvalitní hořkou s vysokým obsahem kakaa. Kakao je plné antioxidantů a minerálů, působí velmi pozitivně na naši nervovou a cévní soustavu.
  • Červená řepa je zdrojem kyseliny listové, vitamínu C, draslíku, železa a antioxidantů. Podporuje tak náš imunitní, kardiovaskulární a nervový systém. Řepu do koláče doporučujeme raději pečenou, nežli vařenou, protože pečením získává řepa lepší chuť. 

Ingredience: 20 porcí

celozrnná špaldová mouka 150 g 
3 vejce 150 g 
červená řepa 300 g 
kypřičí prášek do pečiva 6 g 
řepkový olej 50 g 
kakao 30 g 
skořice mletá 5 g 
med 120 g 
sůl  1 g 
70% hořká čokoláda 50 g 

Postup

  1. Omytou červenou řepu si zabalíme do alobalu a dáme péct do trouby na 180 °C alespoň na hodinu. Vychladlou řepu poté rozmixujeme na hladké pyré.
  2. K pyré přidáme 3 žloutky, med, olej, rozpuštěnou čokoládu a důkladně promícháme.
  3. Přisypeme mouku s kypřícím práškem, kakao, skořici, špetku soli a opět promícháme.
  4. Z bílků si vyšleháme pevný sníh a po částech ho opatrně vmícháme do těsta.
  5. Hotové těsto nalijeme do vymazané a vysypané menší koláčové formy (třeba ve tvaru srdce) a pečeme na 180 °C cca 30 minut.
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

20 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  104 241  2 076  ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g  3 6,3  54,7  -
sacharidy g 12  28,4  245  -
   z toho cukry g  6 15  130  -
tuky g 10,9  79,4  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1 2,9  25,3  ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g 4,3  36,9  -
sůl g 0 0,152  1,312  ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  5  11,4  98,4 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).



Mohlo by vás také zajímat: