Recepty 14. 9. 2022 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Drobené tofu s pórkem

Tofu už dávno není ve vegetariánském jídelníčku žádnou novinkou. Naopak, patří k nejpoužívanějším výrobkům ze sóji. Jeho příprava je snadná, rychlá a dá se využít prakticky na jakýkoli způsob. Například v kombinaci s pórkem můžete během chvilky vykouzlit lahodný a plnohodnotný oběd.

Foto: Pavla Vomastková
  • Tofu má vysokou výživou hodnotu, je kvalitním zdrojem vápníku, hořčíku a železa. Z vitamínu v něm nalezneme především vitamíny skupiny B a vitamín E.
  • Pórek je pro svou jemnou pikantní chuť v kuchyni široce využíván - nejen jako zelenina, ale i jako koření. Je zdrojem vitamínů A, C, K, B1, B6 a kyseliny listové.

Ingredience: 2 porce

1 balení marinovaného tofu 180 g 
1 balení tofu natural 180 g 
1 střední pórek 300 g 
řepkový olej 15 g 
sójová omáčka 4 g 
pepř 0,5 g 
sladká paprika 0,5 g 
chilli koření 0,5 g 
bramborový škrob 5 g 
vařené brambory 400 g

Postup 

  1. Tofu nadrobíme na pánev s olejem a smažíme dozlatova.
  2. Pórek omyjeme, nakrájíme na kolečka a přidáme k tofu.
  3. Když je pórek hotový, jídlo dochutíme sójovou omáčkou, paprikou, pepřem a kousky chilli.
  4. Nakonec zasypeme bramborovým škrobem a lehce podlijeme vodou. Podáváme s bramborem.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 526  97  1 051 400-700 kcal/porci
bílkoviny g 30,4  5,6  60,7  -
sacharidy g  51 9,4  102  -
   z toho cukry g  7,2 1,3  14,4  -
tuky g  22,3 4,1  44,5  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 2,4  0,4  4,8  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 9,3  1,7  18,6  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 2,56  0,47   5,13 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: