Díky použití celozrnné pohankové mouky, řeckého jogurtu, dýně a čekankového sirupu je tento recept nutričně vyvážený a vhodný do zdravého životního stylu.
Recepty 12. 10. 2022 | Pavla Vomastková
Dýňová bábovka
Sezóna dýní je v plném proudu! Pokud vás už omrzela dýňová polévka na sto způsobů a přemýšlíte, co dobrého z této podzimní lahůdky ještě vykouzlit, vyzkoušejte tuto dokonale vláčnou dýňovou bábovku!
- Dýně hokaido se pyšní výrazně nasládlou chutí a je skvělým zdrojem sacharidů, vlákniny, betakarotenů, vitaminů skupiny B, vápníku, železa i draslíku.
- Vlašské ořechy jsou významným zdrojem zdravých omega 3 mastných kyselin, vlákniny, bílkovin i vitaminů a minerálních látek.
- Řecký jogurt je skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, vápníku, draslíku, selenu i sodíku.
- Vejce jsou zdrojem kvalitních bílkovin, tuků, vitaminů - A, D, E, skupiny B a minerálních látek - obsahují vápník, fosfor, draslík, železo a zinek.
Ingredience: 24 porcí
dýně hokaido | 300 g |
vejce | 3 ks |
hladká celozrnná pohanková mouka | 250 g |
slunečnicový olej | 50 ml |
vlašské ořechy | 50 g |
řecký jogurt 0 % tuku | 140 g |
čekankový sirup | 50 ml |
med | 50 ml |
prášek do pečiva | 12 g |
kakao | 18 g |
1 lžíce hrubé mouky + rostlinný tuk na vymazání formy |
Postup
- Dýni si nastrouháme najemno a vlašské ořechy si nasekáme také najemno.
- Troubu si dáme předehřát na 180 °C. Formu na bábovku si vymažeme a vysypeme moukou.
- Smícháme si mouku s práškem do pečiva a ve druhé míse mokré ingredience - dýni, vajíčka, slunečnicový olej, ořechy, řecký jogurt, čekankový sirup a med.
- Všechny ingredience smícháme dohromady a těsto si rozdělíme napůl. Do jedné poloviny přidáme ještě kakao.
- Obě dvě části těsta umístíme do formy a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme po dobu cca 45 minut.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
24 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 107 | 226 | 2566 | ≤ 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 3,6 | 7,5 | 85,4 | - |
sacharidy | g | 11,0 | 23,2 | 263 | - |
z toho cukry | g | 2,9 | 6,0 | 68,6 | - |
tuky | g | 5,6 | 11,9 | 134,5 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,9 | 2,0 | 22,3 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 2,6 | 5,5 | 62,8 | - |
sůl | g | 0,23 | 0,49 | 5,581 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).
Mohlo by vás také zajímat: