Recepty 12. 10. 2022 | Pavla VomastkováPavla Vomastková

Dýňová bábovka

Sezóna dýní je v plném proudu! Pokud vás už omrzela dýňová polévka na sto způsobů a přemýšlíte, co dobrého z této podzimní lahůdky ještě vykouzlit, vyzkoušejte tuto dokonale vláčnou dýňovou bábovku!

Foto: Pavla Vomastková

Díky použití celozrnné pohankové mouky, řeckého jogurtu, dýně a čekankového sirupu je tento recept nutričně vyvážený a vhodný do zdravého životního stylu.

  • Dýně hokaido se pyšní výrazně nasládlou chutí a je skvělým zdrojem sacharidů, vlákniny, betakarotenů, vitaminů skupiny B, vápníku, železa i draslíku.
  • Vlašské ořechy jsou významným zdrojem zdravých omega 3 mastných kyselin, vlákniny, bílkovin i vitaminů a minerálních látek.
  • Řecký jogurt je skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, vápníku, draslíku, selenu i sodíku.
  • Vejce jsou zdrojem kvalitních bílkovin, tuků, vitaminů - A, D, E, skupiny B a minerálních látek - obsahují vápník, fosfor, draslík, železo a zinek.

Ingredience: 24 porcí

dýně hokaido 300 g 
vejce 3 ks 
hladká celozrnná pohanková mouka 250 g 
slunečnicový olej 50 ml 
vlašské ořechy 50 g 
řecký jogurt 0 % tuku 140 g 
čekankový sirup 50 ml 
med 50 ml 
prášek do pečiva 12 g 
kakao 18 g 
1 lžíce hrubé mouky + rostlinný tuk na vymazání formy  

Postup 

  1. Dýni si nastrouháme najemno a vlašské ořechy si nasekáme také najemno.
  2. Troubu si dáme předehřát na 180 °C. Formu na bábovku si vymažeme a vysypeme moukou.
  3. Smícháme si mouku s práškem do pečiva a ve druhé míse mokré ingredience - dýni, vajíčka, slunečnicový olej, ořechy, řecký jogurt, čekankový sirup a med.
  4. Všechny ingredience smícháme dohromady a těsto si rozdělíme napůl. Do jedné poloviny přidáme ještě kakao.
  5. Obě dvě části těsta umístíme do formy a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme po dobu cca 45 minut. 
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

24 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 107  226  2566  ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g 3,6  7,5  85,4  -
sacharidy g 11,0  23,2  263  -
   z toho cukry g 2,9  6,0  68,6  -
tuky g 5,6  11,9  134,5  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,9 2,0  22,3  ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  2,6 5,5  62,8 
sůl g  0,23 0,49  5,581  ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).





Mohlo by vás také zajímat: