Recepty 21. 9. 2022 | Pavla VomastkováPavla Vomastková

Lívance z cottage sýra a ovesných vloček

Lívance jsou oblíbenou snídaňovou variantou. Pojďte si připravit lívance chutné a nutričně vyvážené podle našeho receptu.

Foto: Pavla Vomastková

Hlavními ingrediencemi receptu je cottage sýr a jemně mleté ovesné vločky. Díky použití těchto surovin jsou naše lívance nejen dokonale vláčné a chutné, ale také vás skvěle zasytí.

  • Cottage sýr (zvláště, pokud si ho vyberete v odlehčené verzi, kde je méně tuku) je skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, některých vitaminů a minerálních látek, především vápníku.
  • Ovesné vločky jsou zdrojem betaglukanů, kvalitních komplexních sacharidů a bílkovin.

Ingredience: 4 porce

Cottage sýr (např. Madeta FIT -50 % tuku) 150 g 
1 banán 90 g 
2 vejce 116 g 
Jemně mleté ovesné vločky 150 g 
Mléko 100 ml 
Řepkový olej 30 ml 
Pro podávání:  
Řecký jogurt 100 ml 
Čerstvé ovoce (dle sezóny) 100 g 
Čekankový sirup 50 ml 

Postup 

  1. Ovesné vločky si nameleme najemno, až připomínají mouku.
  2. Smícháme všechny ingredience a nejlépe pomocí tyčového mixéru je rozmixujeme ve hladké, poměrně tekuté těsto.
  3. Na rozehřátou pánev nalijeme řepkový olej.
  4. Z těsta tvoříme na pánvi lívance, opečeme je z obou stran dozlatova.
  5. Podáváme s řeckým jogurtem, čerstvým ovocem a čekankovým sirupem.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 366 166  1465  350-550 kcal/porci
bílkoviny g 16,1  7,3  64,2  -
sacharidy g  36,3 16,4  145,1  -
   z toho cukry g  9,9 4,5  39,5  -
tuky g 15,9  7,2  63,8  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 4,1  1,8  16,3  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  11,9 5,4  47,4  ≥ 1,4 g/100 g
sůl g  0,42 0,19   1,69 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0,6  0,3  2,4 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: