Grilovaný losos na medu s letním quinoa salátkem je neodolatelnou kombinací, která okouzlí všechny strávníky. Šťavnatý losos s medově sladkou glazurou v kombinaci se svěžím quinoa salátem, který je bohatý na čerstvé bylinky a křupavou zeleninu, nemá zkrátka chybu. Závěrečnou tečkou je dresink, který dodává svěží chuť.
Grilovaný losos na medu s quinoa salátkem
Lámete si hlavu, jakým obědem pohostit návštěvu? Chcete připravit lahodný pokrm, který uspokojí i náročnější strávníky a který bude zároveň lehký, jak na přípravu, tak na trávení? Vaše dilema jsme vyřešili za vás. Stačí se nechat inspirovat naším vynikajícím receptem.
Obohaťte své letní menu o tento lahodný recept a učiňte ze svého grilování nezapomenutelný zážitek. Jednoduchý a zároveň elegantní pokrm, který lze podávat jak na vaší zahrádce pod širým nebem, tak u vás v kuchyni. Věřte, že se zamilujete s prvním soustem.
- Ryby bychom měli jíst ideálně alespoň 2x týdně, a to hned z několika důvodů. Mořské ryby jsou bohaté na jód a tučnější druhy, mezi které losos patří, jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Kromě toho nám ryby dodají i kvalitní bílkoviny a výhodou je i jejich dobrá stravitelnost.
- Quinoa se řadí mezi pseudoobiloviny a v porovnání s ostatními obilovinami má vyváženější podíl bílkovin a aminokyselinové složení. Má i vyšší obsah tuků, jenž jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny, které pomáhají snižovat cholesterol. Současně je zdrojem řady vitamínů, minerálních látek a antioxidantů. Obsahuje především kyselinu listovou, betakaroten, vitamíny skupiny B, vápník, železo, fosfor, mangan a zinek. Pyšní se i vysokým obsahem vlákniny. Má velmi nízký glykemický index a pomáhá tak přecházet výraznějším výkyvům glykemie. Proto je vhodná pro diabetiky. Navíc je bezlepková a v jídelníčku ji tak ocení i celiaci.
Tip: Před úpravou quinou důkladně properte ve vodě, aby se zbavila hořkosti. Poté ji vařte obdobně jako rýži ve vroucí vodě v poměru 1:2.
Ingredience: 4 porce
losos | 600 g |
mungo fazole | 150 g |
quinoa | 180 g |
cherry rajčata | 200 g |
sterilovaná kukuřice | 150 g |
čerstvá bazalka | 20 g |
med | 40 g |
citronová šťáva | 40 ml |
česnek | 10 g |
sůl | 10 g |
pepř | 4 g |
extra panenský olivový olej | 50 ml |
řepkový olej | 10 ml |
Postup
- Quinou a mungo fazole uvaříme podle návodu do změknutí. Poté scedíme a necháme vychladnout.
- Nakrájíme cherry rajčata na čtvrtky. Smícháme quinou, mungo fazole, nakrájená rajčata a kukuřici a přidáme nasekanou čerstvou bazalku.
- Dochutíme extra panenským olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a mletým pepřem podle chuti. Dobře promícháme a odložíme na chvíli stranou.
- Lososové filety lehce omyjeme a osušíme papírovou utěrkou.
- Med smícháme s olivovým olejem, citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, solí a mletým pepřem.
- Filety lososa potřeme připravenou marinádou ze všech stran a necháme minimálně 15-20 minut marinovat v lednici.
- Gril předehřejeme na střední teplotu a lehce potřeme řepkovým olejem. Lososa grilujeme přibližně 4 minuty z každé strany, dokud není dokonale propečený.
- Tento pokrm si zaslouží stylově naservírovat. Doporučujeme na střed talíře rozprostřít porci quinoa salátu a navrch umístit grilovaného lososa. Podle chuti lze pokapat citronovou šťávou a posypat čerstvými bylinkami.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 688 | 100 | 2 754 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 47,5 | 6,9 | 190 | - |
sacharidy | g | 63,4 | 9,2 | 254 | - |
z toho cukry | g | 12,5 | 1,8 | 50,2 | - |
tuky | g | 27,7 | 4 | 111 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,9 | 0,6 | 15,4 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 11,8 | 1,7 | 47 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 2,92 | 0,42 | 11,67 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).