Recepty 21. 8. 2024 | Ing. Barbora KaráskováIng. Barbora Karásková

Grilovaný losos na medu s quinoa salátkem

Lámete si hlavu, jakým obědem pohostit návštěvu? Chcete připravit lahodný pokrm, který uspokojí i náročnější strávníky a který bude zároveň lehký, jak na přípravu, tak na trávení? Vaše dilema jsme vyřešili za vás. Stačí se nechat inspirovat naším vynikajícím receptem.

Foto: Lucie Nováková

Grilovaný losos na medu s letním quinoa salátkem je neodolatelnou kombinací, která okouzlí všechny strávníky. Šťavnatý losos s medově sladkou glazurou v kombinaci se svěžím quinoa salátem, který je bohatý na čerstvé bylinky a křupavou zeleninu, nemá zkrátka chybu. Závěrečnou tečkou je dresink, který dodává svěží chuť.

Obohaťte své letní menu o tento lahodný recept a učiňte ze svého grilování nezapomenutelný zážitek. Jednoduchý a zároveň elegantní pokrm, který lze podávat jak na vaší zahrádce pod širým nebem, tak u vás v kuchyni. Věřte, že se zamilujete s prvním soustem.

  • Ryby bychom měli jíst ideálně alespoň 2x týdně, a to hned z několika důvodů. Mořské ryby jsou bohaté na jód a tučnější druhy, mezi které losos patří, jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Kromě toho nám ryby dodají i kvalitní bílkoviny a výhodou je i jejich dobrá stravitelnost.
  • Quinoa se řadí mezi pseudoobiloviny a v porovnání s ostatními obilovinami má vyváženější podíl bílkovin a aminokyselinové složení. Má i vyšší obsah tuků, jenž jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny, které pomáhají snižovat cholesterol. Současně je zdrojem řady vitamínů, minerálních látek a antioxidantů. Obsahuje především kyselinu listovou, betakaroten, vitamíny skupiny B, vápník, železo, fosfor, mangan a zinek. Pyšní se i vysokým obsahem vlákniny. Má velmi nízký glykemický index a pomáhá tak přecházet výraznějším výkyvům glykemie. Proto je vhodná pro diabetiky. Navíc je bezlepková a v jídelníčku ji tak ocení i celiaci.

Tip: Před úpravou quinou důkladně properte ve vodě, aby se zbavila hořkosti. Poté ji vařte obdobně jako rýži ve vroucí vodě v poměru 1:2.

Ingredience: 4 porce

losos 600 g 
mungo fazole 150 g 
quinoa 180 g 
cherry rajčata 200 g 
sterilovaná kukuřice 150 g 
čerstvá bazalka 20 g 
med 40 g 
citronová šťáva 40 ml 
česnek 10 g 
sůl 10 g 
pepř 4 g 
extra panenský olivový olej 50 ml 
řepkový olej 10 ml 

Postup

  1. quinoa salátQuinou a mungo fazole uvaříme podle návodu do změknutí. Poté scedíme a necháme vychladnout.
  2. Nakrájíme cherry rajčata na čtvrtky. Smícháme quinou, mungo fazole, nakrájená rajčata a kukuřici a přidáme nasekanou čerstvou bazalku.
  3. Dochutíme extra panenským olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a mletým pepřem podle chuti. Dobře promícháme a odložíme na chvíli stranou.
  4. Lososové filety lehce omyjeme a osušíme papírovou utěrkou.
  5. Med smícháme s olivovým olejem, citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, solí a mletým pepřem.
  6. Filety lososa potřeme připravenou marinádou ze všech stran a necháme minimálně 15-20 minut marinovat v lednici.
  7. Gril předehřejeme na střední teplotu a lehce potřeme řepkovým olejem. Lososa grilujeme přibližně 4 minuty z každé strany, dokud není dokonale propečený.
  8. Tento pokrm si zaslouží stylově naservírovat. Doporučujeme na střed talíře rozprostřít porci quinoa salátu a navrch umístit grilovaného lososa. Podle chuti lze pokapat citronovou šťávou a posypat čerstvými bylinkami.

 

výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  688 100  2 754  400-700 kcal/porci
bílkoviny g 47,5  6,9   190 -
sacharidy g  63,4 9,2   254 -
   z toho cukry g 12,5  1,8  50,2  -
tuky g 27,7  111  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  3,9 0,6  15,4  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 11,8   1,7  47 ≥ 1,2 g/100 g
sůl g  2,92 0,42   11,67 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: