Recepty 14. 8. 2024 | Ing. Barbora KaráskováIng. Barbora Karásková

Makový dortík do 5 minut

Připravte se na nebeský zážitek plný bohatých chutí. Přinášíme vám tip na bleskovou snídani, která vás okouzlí svou jednoduchostí. Stačí smíchat skyr, mák, vločky a další skvělé ingredience, které nalijete do hrníčku a než se obléknete, máte „upečeno“. Vyzkoušejte náš nutričně vyvážený makový dortík z mikrovlnky hotový do 5 minut.

Makový dortík do 5 minut
Foto: Lucie Nováková

Tento recept je možné si upravit na několik způsobů. Hotový dortíček můžete doplnit ovocem, které máte zrovna k dispozici. Stejně tak lze vytvořit pudinkový přeliv a ozdobit ořechy nebo ořechovým máslem. A v případě, že jste zapomněli koupit skyr, můžete ho nahradit odtučněným tvarohem.

Proč je dobré konzumovat mák?

  • obsahuje převážně nenasycené mastné kyseliny (dominantní jsou ale omega 6 mastné kyseliny, omega 3 mastných kyselin obsahuje mák relativně málo)
  • má vysoký obsah vlákniny
  • je zdrojem minerálních látek (např. vápník, železo, hořčík, fosfor, měď) a antioxidantů
  • obsahuje řadu vitamínů, například skupiny B a E

Je však důležité mít na paměti, že mák, stejně jako ostatní „zdravé“ potraviny, je vhodné konzumovat s mírou.

Ingredience: 1 porce (2 dortíky)

nízkotučný skyr 200 g 
menší vejce 50 g 
jemné ovesné vločky 30 g 
čekankový sirup 10 g 
mletý mák 8 g 
šťáva z citronu 4 ml 
kypřicí prášek do pečiva 2 g 
jahody 30 g 

Postup 

  1. makové dortíčky z hrnečkuOvesné vločky rozmixujeme do středně jemné konzistence.
  2. Do malé misky přidáme skyr v množství 120 g (zbylé množství si ponecháme na polevu), vejce, rozmixované ovesné vločky, mák, kypřicí prášek, čekankový sirup a šťávu z citronu. Všechny ingredience pečlivě promícháme.
  3. Nachystáme si dva hrníčky nebo šálky o objemu ca 300 ml. Směs rozdělíme na polovinu a nalijeme do hrníčků.
  4. Naplněné hrníčky umístíme do mikrovlnné trouby na 5 minut při maximálním výkonu.
  5. Hotové dortíky vyklopíme na talířek a necháme 2 minuty vychladnout.
  6. Do zbývajícího množství skyru přidáme 12 ml vody a promícháme do hladké řidší konzistence. 
  7. Hotový dortík přelijeme připraveným skyrem a dozdobíme pokrájenou jahodou. Máme „upečeno“! Přejeme vám lahodný zážitek.

 

výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

1 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  391 117  391  350-550 kcal/porci
bílkoviny g  36 10,8  36  -
sacharidy g  31,4 9,4  31,4  -
   z toho cukry g  10,8 3,2  10,8  -
tuky g  11,7 3,5  11,7  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  3 0,9  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 11  3,29   11 ≥ 1,4 g/100 g
sůl g 1,32  0,4  1,32  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: