Velikonoce 27. 3. 2024 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Hot cross buns po česku

Hot cross buns jsou tradiční anglické buchtičky, které se – podobně jako u nás mazanec – pečou především o Velikonocích. Pojďte si s námi upéct tuto kořením vonící pochoutku ve zdravější formě, zdobenou tvarohem a meruňkovou marmeládou.

Hot cross buns
Foto: Pavla Vomastková

Typickým znakem hot cross buns je zdobení křížem, které představuje symboliku Kristova ukřižování. Buchtičky se jedí tradičně na Velký pátek i během velikonočních svátků. Nicméně jsou v Anglii tak oblíbené, že se s nimi můžete setkat po celý rok.

Na křížové zdobení se klasicky smíchá mouka s vodou na pastou a tou se pak buchtičky zdobí před pečením. Případně se upečou bez kříže a teprve upečené se ozdobí hustou cukrovou polevou. A protože moučná pasta není nijak chuťově zajímavá a poleva je zase plná cukru, použili jsme na zdobení tvaroh, který buchtičky chuťově skvěle doplní a díky obsahu bílkovin i zlepší jejich nutriční hodnotu.

Také typické kandované ovoce a rozinky jsem v receptu vynechali a použili pouze čerstvou citronovou kůru a sušené švestky, které jsou zdrojem některých vitamínů a provitaminů (C, řady B, K, beta-katoten), minerálních látek (vápník, železo, hořčík) a vlákniny.

Ingredience: 20 porcí

Na těsto:  
hladká špaldová mouka 240 g 
celozrnná špaldová mouka 60 g 
podmáslí 180 ml 
cukr krupice 25 g 
1 vejce 58 g 
sušené droždí 5 g 
máslo 30 g 
sůl 2 g 
citronová kůra z ½ citronu 1 g 
skořice 2 g 
špetka muškátového oříšku 0,5 g 
špetka mletého hřebíčku 0,5 g 
sušené švestky 60 g 
Na zdobení:  
1 menší vejce 50 g 
měkký polotučný tvaroh 150 g 
Na glazuru:  
rum 5 ml 
jemná meruňková marmeláda  30 g 

Postup 

  1. Obě mouky, cukr, droždí, sůl, citronovou kůru a všechno koření vložíme do kuchyňského robotu a promícháme. Přilijeme vlažné podmáslí, rozpuštěné zchladlé máslo, vejce a zaděláme hladké těsto. Hněteme na středním stupni 5-10 minut. Nakonec přidáme pokrájené sušené švestky a již jen krátce zapracujeme. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme kynout přibližně hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  2. Tvarování buchtiček z těsta.Vykynuté těsto si rozdělíme na 20 stejně velkých (ca 30gramových) kousků, z nichž vytvarujeme bochánky, které vyskládáme do pečicím papírem vyloženého pekáčku, nebo na plech. Můžeme je vyskládat natěsno jako klasické české buchty, nebo mezi nimi nechat prostor a péct odděleně. Pekáč přikryjeme utěrkou a necháme přibližně ½ hodiny dokynout. Ke konci kynutí si rozehřejeme troubu na 180 °C.
  3. Tvaroh si přendáme do zdobícího sáčku a naneseme ho na bochánky ve tvaru kříže – vedeme souvislé čáry vždy ve středu každé řady bochánků, svisle i vodorovně.
  4. Nakonec bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 180 °C přibližně 15-20 minut.
  5. Během pečení si smícháme marmeládu s rumem a ihned po vytažení pekáče z trouby s ní pomažeme všechny bochánky.
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

20 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 110   238 2 197  ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g  4 8,6   79,9 -
sacharidy g 14,9   32,3  299 -
   z toho cukry g 4,2  9,1  84,5  -
tuky g 2,3  4,9  45,2  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,1 2,4  22,1  ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  1 2,1  19,6  -
sůl g 0,14  0,31  2,82  ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).



Mohlo by vás také zajímat: