- Tvaroh je vynikajícím zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, které podporují růst svalů, regeneraci a celkové zdraví těla. Bohatý je i na vápník, který je důležitý pro zdravé kosti a zuby.
- Použití polotučného tvarohu snižuje celkový obsah tuku v receptu, což je přínosné pro udržení zdravé hmotnosti.
- Jahody jsou bohaté na vitamín C, který podporuje imunitní systém, zdraví kůže a má antioxidační účinky. Obsahují také flavonoidy, antokyany a další antioxidanty, které chrání tělo před oxidativním stresem a záněty.
- Jahody mají nízký glykemický index, což znamená, že pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Ve 100 g ovoce jsou obsaženy 2 g vlákniny.
Ingredience: 14 porcí
Na piškot: | |
4 vejce | |
třtinový cukr | 70 g |
hladká špaldová mouka | 70 g |
mandlová mouka (mleté mandle) | 30 g |
citronová kůra | 2 g |
Na náplň: | |
jemný polotučný tvaroh (v kostce) | 250 g |
řecký jogurt 0 % tuku | 200 g |
čekankový sirup | 60 g |
čerstvé jahody | 200 g |
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180 °C.
- Bílky oddělíme od žloutků. V jedné míse vyšleháme žloutky s polovinou cukru do pěny. V druhé míse vyšleháme bílky s druhou polovinou cukru do tuhého sněhu. Obě hmoty opatrně stěrkou smícháme dohromady.
- Hladkou mouku promícháme s mandlovou a po částech zlehka zapracujeme do těsta, ale tak, aby zůstalo nadýchané.
- Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě ca 10-12 minut, dokud není piškot lehce zlatavý.
- Upečený piškot opatrně i s pečicím papírem překlopíme na navlhčenou utěrku a takto necháme zcela vychladnout.
- Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh prošleháme s jogurtem a sirupem dohladka. Jahody nakrájíme na malé kousky a opatrně přimícháme do krému.
- Z vychladnuté rolády sejmeme pečicí papír, povrch potřeme krémem a srolujeme do rolády.
- Roládu necháme v lednici několik hodin ztuhnout. Poté krájíme na plátky.