Recepty 19. 6. 2024 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Jahodovo-tvarohová roláda

Tato jahodovo-tvarohová roláda je lehký a osvěžující dezert, který je nejen vizuálně atraktivní, ale také výborně chutná. Kombinace nadýchaného piškotu, krémové tvarohové náplně a svěžích jahod je ideální pro každou příležitost.

Jahodovo-tvarohová roláda
Foto: Lucie Nováková
  • Tvaroh je vynikajícím zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, které podporují růst svalů, regeneraci a celkové zdraví těla. Bohatý je i na vápník, který je důležitý pro zdravé kosti a zuby.
  • Použití polotučného tvarohu snižuje celkový obsah tuku v receptu, což je přínosné pro udržení zdravé hmotnosti.
  • Jahody jsou bohaté na vitamín C, který podporuje imunitní systém, zdraví kůže a má antioxidační účinky. Obsahují také flavonoidy, antokyany a další antioxidanty, které chrání tělo před oxidativním stresem a záněty.
  • Jahody mají nízký glykemický index, což znamená, že pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Ve 100 g ovoce jsou obsaženy 2 g vlákniny. 

Ingredience: 14 porcí

Na piškot:  
4 vejce  
třtinový cukr 70 g 
hladká špaldová mouka 70 g 
mandlová mouka (mleté mandle) 30 g 
citronová kůra 2 g 
Na náplň:  
jemný polotučný tvaroh (v kostce) 250 g 
řecký jogurt 0 % tuku 200 g 
čekankový sirup 60 g 
čerstvé jahody 200 g 

Postup 

  1. Předehřejeme si troubu na 180 °C.
  2. Bílky oddělíme od žloutků. V jedné míse vyšleháme žloutky s polovinou cukru do pěny. V druhé míse vyšleháme bílky s druhou polovinou cukru do tuhého sněhu. Obě hmoty opatrně stěrkou smícháme dohromady.
  3. jahodová roláda s tvarohemHladkou mouku promícháme s mandlovou a po částech zlehka zapracujeme do těsta, ale tak, aby zůstalo nadýchané.
  4. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Pečeme v předehřáté troubě ca 10-12 minut, dokud není piškot lehce zlatavý.
  6. Upečený piškot opatrně i s pečicím papírem překlopíme na navlhčenou utěrku a takto necháme zcela vychladnout.
  7. Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh prošleháme s jogurtem a sirupem dohladka. Jahody nakrájíme na malé kousky a opatrně přimícháme do krému.
  8. Z vychladnuté rolády sejmeme pečicí papír, povrch potřeme krémem a srolujeme do rolády.
  9. Roládu necháme v lednici několik hodin ztuhnout. Poté krájíme na plátky.

 

výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

 
energetická hodnota (kcal) kcal 110 138   1 535 ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g 6,9  8,6  95,9  -
sacharidy g  11,1 13,9   155 -
   z toho cukry g 7,6  9,5   106 -
tuky g  3,6 4,5  50  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,9 1,2   12,9 ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  3,7 4,7  52,4  -
sůl g  0,09 0,12  1,29  ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).





Mohlo by vás také zajímat: