Recepty 18. 9. 2024 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Karbanátky z červené řepy

Červená řepa je typickou podzimní zeleninou, která vám při správném skladování vydrží velmi dlouho. Pokud se ji rozhodnete zařadit do jídelníčku, vězte, že potěšíte nejen své chuťové buňky, ale i zdraví, protože tato kořenová zelenina je zdrojem mnoha prospěšných látek.

Karbanátky z červené řepy
Foto: Pavla Vomastková

Červená řepa je velmi prospěšná potravina, kterou stojí za to zařadit do jídelníčku, a to z mnoha důvodů:

  • Červená řepa je bohatým zdrojem kyseliny listové, draslíku, vitamínů C a skupiny B.
  • Zanedbatelný také rozhodně není obsah vlákniny, které prospívá zdravému trávení.
  • Vysoký obsah aminokyseliny glutamin v červené řepě podporuje produkci žaludečních šťáv, udržuje harmonii střevního traktu a zbavuje ho toxinů, podporuje trávení a odstraňuje zácpu.
  • Kromě toho obsahuje řepa i rostlinná barviva (betanin), která jsou zdraví prospěšná, jen při zpracování doporučujeme navléci rukavice.  

Ingredience: 4 porce

červená řepa 250 g 
jemné ovesné vločky 70 g 
středně velká cibule 100 g 
3 stroužky česneku 9 g 
řepkový olej 20 ml 
1 vejce 58 g 
1 lžička sušené majoránky 2 g 
½ lžičky sušeného tymiánu 1 g 
sůl 2,5 g 
K podávání:  
dijonská hořčice 25 g
med 25 g
4 celozrnné bulky 240 g

Postup

  1. Červenou řepu oloupeme a nastrouháme najemno.
  2. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a společně orestujeme na oleji dozlatova.
  3. Nastrouhanou červenou řepu smícháme s orestovanou cibulí s česnekem. Přidáme ovesné vločky, vajíčko, sůl a bylinky. Vytvoříme těsto, které necháme zhruba půl hodiny odležet. Mezitím si rozpálíme troubu na 180 °C.
  4. Po odležení si těsto rozdělíme na 8 stejně velkých karbanátků, které vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Karbanátky pečeme při 180 °C přibližně půl hodiny, v polovině času je obrátíme.
  6. V misce si mezitím dobře promícháme hořčici s medem.
  7. Hotové karbanátky přelijeme hořčično-medovou zálivkou a podáváme s celozrnnou bulkou.

 

výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  351 175  1 402  350-550 kcal/porci
bílkoviny g  11 5,5  44,2  -
sacharidy g 56,5  27,7  222  -
   z toho cukry g  13,7 6,8  54,7  -
tuky g  9,8 4,9  39,2  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,7 0,8  6,7  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  6,3 3,2  25,3  ≥ 1,4 g/100 g
sůl g  1,74 0,871  6,979  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: