- Krůtí maso je lehce stravitelné, v porovnání s ostatní drůbeží má nejméně tuku, nepodporuje usazování cholesterolu, je tak velmi vhodné pro osoby trpící srdečními a cevními onemocněními, a rovněž do redukčních diet. Kromě toho je tento druh masa zdrojem plnohodnotných bílkovin a aminokyseliny tryptofan, z níž se vytváří serotonin - hormon, který hraje důležitou roli v regulaci naší nálady. Pokud tedy trpíte nespavostí, špatnou náladou, jste podráždění a úzkostní, sáhněte po přírodním antidepresivu - po krůtě! V krůtím mase najdeme i důležité vitamíny, za zmínku stojí především vitamíny skupiny B, z minerálních látek pak vápník, železo a zinek.
-
Významnou roli v receptu hraje vedle masa zelí. I to je zásobárnou zdraví. Kromě vitamínu C je zelí zdrojem vitamínů skupiny B, kyseliny listové a vitamínu E. Z minerálních látek je významná přítomnost vápníku, hořčíku, draslíku a selenu. Zelí působí příznivě na naše trávení, stimuluje pohyb střev a podporuje pravidelné vyprazdňování. Díky vysokému obsahu vlákniny nás zasytí na dlouhou dobu.
Krůtí masové kuličky v zelí
Krůtí maso řadí odborníci mezi tzv. superpotraviny. A právem! Má řadu benefitů, ze 70 % je bílé, ze 30 % tmavé. Druhy masa se od sebe liší zbarvením, konzistencí i obsahem tuku. Krůtí maso je vynikající surovinou pro přípravu nejrůznějších pokrmů. Vyzkoušejte dnes náš certifikovaný recept na krůtí kuličky dušené v zelí.
Ingredience: 4 porce
Masové kuličky: | |
mleté krůtí maso | 500 g |
česnek 2 stoužky | 6 g |
sladká mletá paprika | 2,5 g |
uzená mletá paprika | 2,5 g |
mletý kmín | 2,5 g |
sůl | 2,5 g |
pepř | 1 g |
čerstvá hladkolistá petrželka | 20 g |
řepkový olej | 30 g |
Omáčka: | |
cibule | 200 g |
česnek 2 stroužky | 6 g |
nakládaná loupaná rajčata | 400 g |
rajčatový protlak | 40 g |
uzená mletá paprika | 5 g |
bílé hlávkové zelí | 600 g |
sůl | 2,5 g |
pepř | 1 g |
řepkový olej | 25 g |
Postup
- K mletému masu přidáme utřené stroužky česneku, nasekanou hladkolistou petrželku, sůl a všechno koření. Důkladně promícháme a vytvoříme kuličky o průměru přibližně 3 cm.
- Ve větší pánvi si rozpálíme řepkový olej, na kterém osmahneme masové kuličky. Jakmile se zatáhnout, vyndáme je z pánve a odložíme stranou.
- Do pánve přidáme lžíci řepkového oleje. Vsypeme nadrobno pokrájenou cibulku. Jakmile zesklovatí, přidáme na plátky nakrájený česnek, jen krátce osmahneme. Přisypeme uzenou papriku, opět krátce osmahneme, poté i rajčatový protlak.
- Do pánve přidáme loupaná rajčata, nakrájené zelí, osolíme, opepříme. Vše promícháme, do pánve vložíme zpět masové kuličky, lehce podlijeme vodu, přiklopíme pokličkou a za občasného míchání dusíme do změknutí zelí, ca 30-45 minut. Pokud je potřeba, průběžně podléváme vodou.
- Ke konci sundáme pokličku a přebytečnou tekutinu necháme odpařit.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 462 | 100 | 1 847 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 28,7 | 6,2 | 115 | - |
sacharidy | g | 20,1 | 4,3 | 80 | - |
z toho cukry | g | 13,1 | 2,8 | 53 | - |
tuky | g | 24,1 | 5,2 | 96 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,9 | 0,8 | 15 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 5,8 | 1,3 | 23 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 1,68 | 0,36 | 6,71 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).