Recepty 2. 11. 2022 | Bc. Martina Drtinová

Květákové muffiny se sýrem cottage

Květák se v našich jídelníčcích těší stále vysoké oblibě, a to je rozhodně dobře. Pro vysoký obsah zdraví prospěšných látek je cennou košťálovou zeleninou, o níž by byla škoda se připravit. Zapomeňte však na květák smažený. Ručíme vám za to, že v podobě slaných muffinů si květák vychutnáte mnohem víc.

Foto: Pavla Vomastková
  • Květák se pyšní obsahem velkého množství vitamínů, zejména vitamínu C a K, a také minerálů – bohatý je především na draslík a vápník.
  • Díky obsahu isothiokyanátů vykazuje květák protirakovinné účinky.
  • Naše střeva ocení i vysoký obsah vlákniny, který v květáku najdeme.
  • Košťály z květáku nevyhazujte, ale zpracujte také, například v polévce. Právě v košťálech se totiž koncentruje velké množství výše uvedených prospěšných látek.

Ingredience: 8 porcí

květák 600 g 
cottage sýr (např. Madeta FIT -50 % tuku) 150 g 
vejce 3 ks 174 g 
jemné ovesné vločky 70 g 
sůl 4 g 
pepř 1 g 
čerstvá petrželka  

Postup 

  1. Nejprve si květák rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka. Následně rozmixujeme.
  2. Troubu předehřejeme na 180 °C a připravíme si 16 formiček na muffiny.
  3. V míse si prošleháme vajíčka se solí a pepřem. Přidáme sýr cottage, ovesné vločky, rozmixovaný květák a nasekanou čerstvou petrželku.
  4. Směs rozdělíme do připravených formiček a dáme péct přibližně na 20-25 minut.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

8 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  103 82  821  ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g  7,4 5,9  59,5  -
sacharidy g 10,3  8,2  82,6  -
   z toho cukry g 2,5  19,7  -
tuky g  3,9 3,1  31,4  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 1,4  1,1  10,9  ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  1,9 1,5  14,8  -
sůl g 0,75  0,60  6,02  ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).



Mohlo by vás také zajímat: