- Květák se pyšní obsahem velkého množství vitamínů, zejména vitamínu C a K, a také minerálů – bohatý je především na draslík a vápník.
- Díky obsahu isothiokyanátů vykazuje květák protirakovinné účinky.
- Naše střeva ocení i vysoký obsah vlákniny, který v květáku najdeme.
- Košťály z květáku nevyhazujte, ale zpracujte také, například v polévce. Právě v košťálech se totiž koncentruje velké množství výše uvedených prospěšných látek.
Ingredience: 8 porcí
květák | 600 g |
cottage sýr (např. Madeta FIT -50 % tuku) | 150 g |
vejce 3 ks | 174 g |
jemné ovesné vločky | 70 g |
sůl | 4 g |
pepř | 1 g |
čerstvá petrželka |
Postup
- Nejprve si květák rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka. Následně rozmixujeme.
- Troubu předehřejeme na 180 °C a připravíme si 16 formiček na muffiny.
- V míse si prošleháme vajíčka se solí a pepřem. Přidáme sýr cottage, ovesné vločky, rozmixovaný květák a nasekanou čerstvou petrželku.
- Směs rozdělíme do připravených formiček a dáme péct přibližně na 20-25 minut.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
8 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 103 | 82 | 821 | ≤ 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 7,4 | 5,9 | 59,5 | - |
sacharidy | g | 10,3 | 8,2 | 82,6 | - |
z toho cukry | g | 2,5 | 2 | 19,7 | - |
tuky | g | 3,9 | 3,1 | 31,4 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,4 | 1,1 | 10,9 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 1,9 | 1,5 | 14,8 | - |
sůl | g | 0,75 | 0,60 | 6,02 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).