Shakshuka, která nejednomu našinci jistě svým složením a přípravou připomene lečo, je recept původem ze severní Afriky. Zdomácněla také v Izraeli a pomalu se stává součástí menu mnoha evropských kaváren a restaurací. Je to ideální jídlo, když máte doma ve spíži jen pár věcí a chcete se rychle a zdravě najíst.
Shakshuka
Připravte si shakshuku, lahodný pokrm z rajčat, paprik a voňavého koření, který je původem z Afriky, ale i v evropských státech rychle zdomácněl. Vajíčka v rajčatové omáčce vás nadchnou svou jednoduchostí a intenzivní chutí. Perfektní tip na zdravou a rychlou snídani, oběd nebo večeři!
Hlavními ingrediencemi jsou rajčata, papriky a vejce. Nezaměnitelnou vůni pak pokrmu dodává především použití římského kmínu a koriandru.
-
Rajčata jsou skvělou potravinou, která se hodí i do diety. Obsahují lykopen, který je nejznámějším antioxidantem rostlinného původu a jsou bohatá na vitaminy C, B, E, draslík a jsou také zdrojem karotenu, zeaxanthinu a luteinu.
-
Papriky jsou zdrojem vitaminu A, C a K. Obsahují také minerální látky - draslík, hořčík, fosfor i vápník.
-
Vejce jsou zdrojem kvalitních bílkovin, tuků, vitaminů - A, D, E, skupiny B a minerální látky - obsahují vápník, fosfor, draslík, železo a zinek.
Ingredience: 3 porce
drcená/sekaná rajčata | 400 ml |
rajčatový protlak | 100 g |
½ čerstvé červené papriky |
75 g |
½ čerstvé žluté papriky |
90 g |
červená cibule | 120 g |
vejce | 6 ks |
řepkový olej | 5 ml |
římský kmín |
3 g |
sůl | 1,5 g |
pepř | 1 g |
čerstvý koriandr na ozdobení | 5 g |
celozrnné bulky | 3 ks |
Postup
- Cibuli si nasekáme najemno, papriky na větší čtverečky.
- Připravíme si pánev. Nejlépe se k přípravě shakshuky hodí taková, kterou můžeme umístit do trouby. Pánev si dáme rozehřát na plotýnku a zároveň si předehřejeme troubu na 180 °C. Jakmile se pánev ohřeje, přidáme olej a vzápětí také římský kmín, který necháme rozvonět.
- Přidáme nasekanou cibuli, necháme zesklovatět, a následně přidáme papriku, plechovku drcených rajčat a za občasného míchání necháme zhoustnout. V závěru do směsi přidáme ještě rajčatový protlak, čímž docílíme větší hustoty.
- Ve směsi na pánvi vytvoříme postupně 6 menších důlků, do kterých rozklepneme vajíčka. Vše posolíme, opepříme a necháme probublávat cca 5 minut.
- Pokrm vložíme do rozehřáté trouby a dopečeme v ní po dobu přibližně 20 minut.
- Shakshuku servírujeme ozdobenou lístky čerstvého koriandru s celozrnnou bulkou.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
3 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 459 | 104 | 1378 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 23,9 | 5,4 | 71,8 | - |
sacharidy | g | 50,5 | 11,4 | 151,5 | - |
z toho cukry | g | 16,5 | 3,7 | 49,4 | - |
tuky | g | 17,9 | 4,0 | 53,6 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 4,8 | 1,1 | 14,4 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 6,1 | 1,4 | 18,2 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 1,76 | 0,40 | 5,27 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).