Recepty 27. 11. 2024 | Pavla VomastkováPavla Vomastková

Shakshuka

Připravte si shakshuku, lahodný pokrm z rajčat, paprik a voňavého koření, který je původem z Afriky, ale i v evropských státech rychle zdomácněl. Vajíčka v rajčatové omáčce vás nadchnou svou jednoduchostí a intenzivní chutí. Perfektní tip na zdravou a rychlou snídani, oběd nebo večeři!

Shakshuka
Foto: Pavla Vomastková

Shakshuka, která nejednomu našinci jistě svým složením a přípravou připomene lečo, je recept původem ze severní Afriky. Zdomácněla také v Izraeli a pomalu se stává součástí menu mnoha evropských kaváren a restaurací. Je to ideální jídlo, když máte doma ve spíži jen pár věcí a chcete se rychle a zdravě najíst. 

Hlavními ingrediencemi jsou rajčata, papriky a vejce. Nezaměnitelnou vůni pak pokrmu dodává především použití římského kmínu a koriandru.

  • Rajčata jsou skvělou potravinou, která se hodí i do diety. Obsahují lykopen, který je nejznámějším antioxidantem rostlinného původu a jsou bohatá na vitaminy C, B, E, draslík a jsou také zdrojem karotenu, zeaxanthinu a luteinu.

  • Papriky jsou zdrojem vitaminu A, C a K. Obsahují také minerální látky - draslík, hořčík, fosfor i vápník.

  • Vejce jsou zdrojem kvalitních bílkovin, tuků, vitaminů - A, D, E, skupiny B a minerální látky - obsahují vápník, fosfor, draslík, železo a zinek.

Ingredience: 3 porce

drcená/sekaná rajčata 400 ml 
rajčatový protlak 100 g 

½ čerstvé červené papriky

75 g 

½ čerstvé žluté papriky

90 g 
červená cibule 120 g 
vejce 6 ks 
řepkový olej 5 ml 

římský kmín

3 g 
sůl 1,5 g 
pepř 1 g 
čerstvý koriandr na ozdobení 5 g 
celozrnné bulky 3 ks 

Postup

  1. Cibuli si nasekáme najemno, papriky na větší čtverečky.
  2. Připravíme si pánev. Nejlépe se k přípravě shakshuky hodí taková, kterou můžeme umístit do trouby. Pánev si dáme rozehřát na plotýnku a zároveň si předehřejeme troubu na 180 °C. Jakmile se pánev ohřeje, přidáme olej a vzápětí také římský kmín, který necháme rozvonět.
  3. Přidáme nasekanou cibuli, necháme zesklovatět, a následně přidáme papriku, plechovku drcených rajčat a za občasného míchání necháme zhoustnout. V závěru do směsi přidáme ještě rajčatový protlak, čímž docílíme větší hustoty.
  4. Ve směsi na pánvi vytvoříme postupně 6 menších důlků, do kterých rozklepneme vajíčka. Vše posolíme, opepříme a necháme probublávat cca 5 minut.
  5. Pokrm vložíme do rozehřáté trouby a dopečeme v ní po dobu přibližně 20 minut.
  6. Shakshuku servírujeme ozdobenou lístky čerstvého koriandru s celozrnnou bulkou. 
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

3 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  459 104  1378  400-700 kcal/porci
bílkoviny g 23,9  5,4  71,8  -
sacharidy g 50,5  11,4  151,5  -
   z toho cukry g 16,5  3,7  49,4  -
tuky g  17,9 4,0  53,6  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 4,8  1,1  14,4  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  6,1 1,4  18,2  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g  1,76 0,40  5,27  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: