-
Hlavní nosnou ingrediencí tohoto pokrmu jsou rajčata – vybírejte proto opravdu zralé kousky, voňavé, nejlépe domácí. Stupeň jejich přípravy také určuje celkovou konzistenci a jemnost výsledné polévky. V tomto receptu rajčata nezbavujeme slupek ani semínek, proto nebude naše gazpacho dokonale jemné. Pokud si chcete připravit zcela hladký krém, rajčata doporučujeme spařit, oloupat, zbavit semínek a ideálně i přepasírovat. Pamatujte, že polévka chutná nejlépe opravdu dobře vychlazená!
Recepty 27. 7. 2022 | MUDr. Daniela Lilling
Letní zeleninové gazpacho s fazolemi cannellini
Svěží letní zeleninová polévka, ideální pro horké dny, kdy na vaření není ani pomyšlení. Díky přídavku fazolí navíc zasytí a dodá i slušnou porci rostlinných bílkovin.
Ingredience: 4 porce
Zralá rajčata | 1 000 g |
1 salátová okurka | 250 g |
1 červená paprika | 120 g |
1 malá červená cibule | 70 g |
1 stroužek česneku | 3 g |
1 plechovka bílých fazolí cannellini | 200 g |
2 lžíce vinného octa | 30 ml |
2 lžíce olivového oleje | 30 ml |
sůl | 2 g |
čerstvě mletý pepř | |
K podávání: | |
4 ks celozrnné bulky | 240 g |
1 avokádo | 200 g |
hrst sekané hladkolisté petrželky | 120 g |
Postup
- Fazole z konzervy slijeme, důkladně propláchneme vodou a necháme okapat v sítku.
- Veškerou zeleninu důkladně omyjeme a očistíme - okurku oloupeme, papriku zbavíme stopky a semen, cibuli i česnek oloupeme. Rajčata zbavíme tuhých míst od stopky. Pokud chcete, můžete rajčata také spařit horkou vodou a oloupat od slupek, ale není to potřeba.
- Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky a společně s polovinou fazolí, solí, olejem i octem ji vložíme do vysokého mixéru. Rozmixujeme dohladka, ochutnáme, dochutíme pepřem, případně ještě přidáme trochu octa či špetku soli.
- Polévku důkladně vychladíme (hodina v lednici postačí) a před podáváním ji znovu krátce promixujeme.
- Rozdělíme do 4 misek, ozdobíme plátky avokáda, petrželkou a zbylými fazolemi.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 429 | 76 | 1715 | ≤ 100 kcal/porci |
bílkoviny | g | 14 | 2,5 | 56 | - |
sacharidy | g | 54,9 | 9,7 | 220 | - |
z toho cukry | g | 12,9 | 2,3 | 52 | - |
tuky | g | 16,8 | 3 | 67 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,7 | 0,5 | 10,7 | ≤ 1,1 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g |
vláknina | g | 14,9 | 2,6 | 60 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 1,61 | 0,28 | 6,44 | ≤ 0,825 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).
Mohlo by vás také zajímat: