Ryby bychom měli jíst ideálně alespoň 2x týdně, a to hned z několika důvodů. Mořské ryby jsou bohaté na jód a tučnější druhy, mezi které losos patří, jsou skvělým zdrojem omega-3 kyselin. Kromě toho nám ryby dodají i kvalitní bílkoviny a výhodou je i jejich dobrá stravitelnost.
Je všeobecně známo, že se k rybám hodí citron, který celý pokrm chuťově osvěží a případně i potlačí rybí chuť, která může někomu vadit. V kombinaci s pomerančem to však bude ještě lepší a zajímavější.
Jako přílohu můžete zvolit pečené brambory, a pokud jste hraví, tak je můžete vykrájet do tvaru srdíček. Nezapomeňte přidat i zeleninu, která by neměla chybět v žádném jídle. Můžete si vybrat váš oblíbený druh dle chuti.
Losos s bramborovými srdíčky a pomerančovou omáčkou
Přemýšlíte, co dobrého a zajímavého připravit pro vašeho nejdražšího? Jistě si zaslouží něco méně tradičního, luxusního a chuťově vynikajícího. To vše splní losos s pomerančovou omáčkou vyšperkovaný bramborovými srdíčky!
Suroviny na 2 porce
losos | 300 g |
pomerančová šťáva | 30 ml |
citrónová šťáva | 5 ml |
cukr | 6 g |
řepkový olej | 10 ml |
brambory | 400 g |
brokolice | 300 g |
sůl | 2 g |
bobkový list | 3 g |
rozmarýn | 10 g |
Postup
- Brambory omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na cca půlcentimetrové plátky a pomocí vykrajovátka z nich vykrájíme srdíčka (či jiné oblíbené tvary).
- Brambory vyskládáme na plech, lehce pokapeme olejem, dle chuti můžeme posypat rozmarýnem a dáme péct na 170 stupňů cca 30 minut (z odřezků můžeme uvařit například bramborovou kaši, abychom je zbytečně nevyhazovali).
- Lososa omyjeme, osušíme a osolíme.
- Na pánvi na mírném plameni opečeme na troše oleje z obou stran dozlatova.
- Lososa vyjmeme z pánve a na pánvi rozpustíme cukr na karamel, zalijeme šťávou z pomeranče a citronu, přidáme bobkový list a necháme svařit na hustou omáčku.
- Do připravené omáčky dáme lososa a ještě společně prohřejeme.
- Podáváme s bramborovými srdíčky a brokolicí uvařenou v páře (nebo jinou zeleninou, například salátkem z polníčku a cherry rajčátek).
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 630 | 134 | 1 260 | 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 44 | 9 | 87 | - |
sacharidy | g | 51 | 11 | 101 | - |
z toho cukry | g | 11,3 | 2,4 | 22,5 | - |
tuky | g | 26 | 5,5 | 52 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 5 | 1,1 | 10,1 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 11,3 | 2,4 | 22,6 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 1,3 | 0,3 | 2,6 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 3 | 0,6 | 6 | ≤ 3,0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).