- Losos patří mezi skvělé přírodní zdroje omega-3 mastných kyselin, které nám v jídelníčcích často chybí. Kromě toho je i cenným zdrojem jódu a kvalitních bílkovin.
- Nebojte se velkého množství cukru a soli v receptu, je potřeba pro správné namarinování, marinádu ale z lososa následně odstraníte.
- Červená řepa dodá rybě především krásnou barvu. Je ale taktéž nutričně bohatá, a proto si z ní připravte salát, kterým lososa doplníte. Pro rychlejší přípravu můžete použít předvařenou řepu. Červená řepa je zdrojem mnoha prospěšných látek. Obsahuje vitaminy (skupiny B, C, provitamin A), minerální látky (bohatá je především na draslík) a rostlinná barviva s řadou pozitivních účinků (antokyany, betain).
Ingredience: 4 porce
losos | 200 g |
čerstvý kopr | 20 g |
marináda | |
sůl | 40 g |
cukr | 40 g |
citronová šťáva | 20 ml |
nastouhaná červená řepa | 40 g |
bobkový list, nové koření | |
salát | |
červená řepa | 600 g |
jablka | 150 g |
balsamikový ocet 1 lžíce | 15 ml |
olivový olej 1 lžíce | 14 ml |
celozrnná bulka (60 g) 1 ks | 240 g |
Postup
- Červenou řepu si předem uvaříme (nebo koupíme již předvařenou řepu).
- Připravíme si směs, do které naložíme následně lososa. Smícháme cukr, sůl, citronovou šťávu a přidáme najemno nastrouhanou červenou řepu.
- Filet lososa naložíme do připravené směsi a přidáme ještě bobkový list a nové koření. Takto připraveného lososa zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici minimálně 24 hodin marinovat.
- Poté lososa vyndáme z marinády, omyjeme, osušíme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Před podáváním posypeme čerstvým koprem.
- Lososa podáváme s celozrnnou bulkou a se salátem, který si připravíme z na plátky nakrájené uvařené červené řepy a jablka, ochutíme balsamikovým octem a olivovým olejem.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 370 | 120 | 1481 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 18 | 6 | 72 | - |
sacharidy | g | 50 | 16 | 201 | - |
z toho cukry | g | 18 | 6 | 73 | - |
tuky | g | 12 | 4 | 48 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,5 | 0,8 | 9,98 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 7,6 | 2,4 | 30 | ≥ 1,4/100 g |
sůl | g | 1,02 | 0,33 | 4, | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).