Recepty 31. 7. 2019 | Ing. Hana MálkováIng. Hana Málková

Mléčné smoothie s lesním ovocem a ovesnými vločkami

Smoothie může být skvělou svačinkou i snídaní, je potřeba ho ale správně připravit!

Mléčné smoothie
Mléčné smoothie s lesním ovocem a ovesnými vločkami

Správná snídaně a ideálně i svačina by měla obsahovat všechny základní živiny, tedy kromě sacharidů, které nám dodávají především energii, i určitý podíl bílkovin a kvalitních tuků. Takové jídlo by nás mělo zasytit a nerozhoupat příliš hladinu cukru v krvi. Samotné smoothie připravené pouze z ovoce by tuto funkci rozhodně nesplnilo. Pokud si chceme dát smoothie na svačinu nebo snídani, je vhodné přidat i zdroj bílkovin, nejčastěji v podobě mléka nebo zakysaného mléčného výrobku. Dále lze do smoothie přidat ovesné (či jiné) vločky, které jsou zdrojem komplexních sacharidů a obohatí smoothie o vlákninu. Pokud bychom chtěli smoothie obohatit ještě o prospěšné tuky, můžeme přidat lžičku ořechového másla, chia semínka nebo třeba kousek avokáda.

Smoothie není třeba přislazovat, ovoce už obsahuje cukru poměrně dost a je třeba na to myslet a s množstvím to zas tolik nepřehánět. Pokud používáme kyselejší ovoce (jako je například rybíz), je vhodné přidat i trochu banánu, který smoothie více osladí.

Nezapomeňte na to, že smoothie není pouze nápoj, ale je potřeba ho považovat za plnohodnotné jídlo a dle toho ho i správně připravit!

Suroviny

polotučné mléko   200 ml
nízkotučný kefír 200 ml
banán 120 g
lesní ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, rybíz) 120 g
ovesné vločky  20 g

Postup

Ovesné vločky rozmixujeme. Poté přidáme mléko, kefír, banán (rozlámaný na kousky) a lesní ovoce (čerstvé nebo mražené). Vše rozmixujeme a ihned podáváme.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 ks
energetická hodnota (kcal) kcal 204 61,8 408,2 -
bílkoviny g 9,4 2,9 18,9 -
sacharidy g 33,2 10,1 66,4 -
z toho cukry g 20,2 6,1 40,4 -
tuky g 3,31 1,2 7,62 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 1,88 0,6 3,76 ≤ 2,2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.1 g/100 g
vláknina g 5,64 1,7 11,24
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 5 g/100 g
sůl g 0,25 0,1 0,5 ≤ 0,25 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (mléčné výrobky). 



Mohlo by vás také zajímat: