- Tapioka je škrob získaný z kořene rostliny manioka, která roste v Jižní Americe. Tapioka je takřka bez alergenu, neobsahuje lepek ani žádné tuky a je lehce stravitelná.
- Tapiokový škrob má neutrální chuť. Díky tomu najde uplatnění jak ve slané, tak ve sladké kuchyni.
- Tapioka se hodí zejména pro vegetariány, vegany a všechny, kteří nechtějí nebo nemohou konzumovat lepek.
- Naopak tento škrob není vhodný pro diabetiky.
Ingredience: 6 porcí
tapiokové perly | 60 g |
voda | 200 ml |
polotučné mléko | 200 ml |
meruňky | 10 ks |
třtinový cukr | 12 g |
plátky mandlí | 25 g |
Postup
- Tapiokové perly přes noc namočíme do studené vody, následující den je propláchneme vodou a scedíme.
- Smícháme je s mlékem, přidáme 1/3 lžíce cukru a vaříme na mírném ohni cca 15-20 minut – až začne obsah houstnout a perly zprůhlední.
- Mezitím si rozpůlíme meruňky, zbavíme pecky a nakrájíme na malé kousky.
- Vrstvu krájených meruněk poklademe na dno mističky nebo sklenice z varného skla, jsou-li meruňky méně zralé, můžeme je lehce posypat cukrem.
- Následně přidáme vrstvu pudinku z mléka a tapiokových perel – není radno příliš otálet, protože pudink při chladnutí dále houstne.
- Na vrstvu pudinku pak přidáme další vrstvu ovoce a opět vrstvu pudinku.
- Vršek pak posypeme sekanými mandlemi, necháme chvilku zchladnout na vzduchu a poté dáme do chladničky. Podáváme vychlazené.