- Pravidelná konzumace vloček přispívá k plnění doporučených dávek všech živin, vitaminů i minerálních látek. Bez obilovin a výrobků z nich je složité dosáhnout denního doporučeného příjmu vlákniny, který by měl být alespoň 30 g denně.
Ingredience: 30 porcí
hladká mouka | 280 g |
ovesné vločky | 80 g |
1 lžička jedlé sody | 6 g |
1 lžička prášku do pečiva | 6 g |
1/2 lžičky skořice | 3 g |
hnědý cukr | 200 g |
vanilkový cukr | 8 g |
vejce 2 ks | 100 g |
olej | 65 ml |
bílý jogurt | 350 ml |
nastrouhaná mrkev | 300 g |
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- V míse smíchejte prosátou hladkou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, ovesné vločky, mletou skořici a špetku soli.
- V jiné míse vyšlehejte vejce s hnědým a vanilkovým cukrem do pěny. K ní postupně přilévejte a zašlehávejte olej. Nakonec do této směsi lžící či vařečkou zamíchejte jogurt a nastrouhanou mrkev.
- Do této tekuté směsi postupně vmíchejte sypké suroviny.
- Těsto rozdělte do formy na minimuffiny a pečte při 180 °C cca 20 minut.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
30 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 104 | 221 | 3121 | ≤ 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 82 | 5,8 | 2,7 | - |
sacharidy | g | 490 | 34,8 | 16,3 | - |
z toho cukry | g | 234 | 16,6 | 7,8 | - |
tuky | g | 91 | 6,5 | 3 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 15,7 | 1,1 | 0,5 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 20 | 1,4 | 0,7 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 9,91 | 0,7 | 0,33 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).