- Bazalka patří k nejoblíbenějším středomořským bylinkám. Těstu dodá báječnou chuť a skvěle se snoubí s čerstvými rajčátky. Bez obav ale můžete použít i jiné čerstvé bylinky, například petrželku nebo pažitku a chybu neuděláte ani s voňavým tymiánem či oregánem. Za zkoušku pak stojí i čerstvé lístky koriandu, který působí blahodárně na naši trávicí soustavu.
- Vafle si můžete bez problémů připravit i do zásoby. Studené pak stačí jen ohřát v topinkovači a krásně křupavé vafle můžete opět servírovat.
- Zastřená vejce bývají pro někho tak trochu „strašákem“. Jejich příprava přitom není tak složitá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pokud se však obáváte, že výsledek nebude dokonalý a místo kompaktního vajíčka budete jeho kousky lovit po celém hrnci, stačí použít jednoduchý fígl s potravinářskou fólií. Připravte si čtverce fólie a dejte je do misky. Lehce potřete olejem, doprostřed vyklepněte vejce a nahoře zavažte nití do měšce. Pak už jen stačí dát vařit vodu a do vroucí vložit připravené vejce. Za 3-4 minuty pozvolného varu máte hotovo. Výhodou je, že si takto můžete připravit více vajec najednou.
Ingredience: 4 porce
Na těsto: | |
celozrnná hladká špaldová mouka | 125 g |
polotučné mléko | 100 ml |
vejce | 1 ks |
mozzarella light | 125 g |
řepkový olej | 60 g |
kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů | 5 g |
sůl | 2,5 g |
čerstvá bazalka | 30 g |
Na podávání: | |
vejce | 4 ks |
čerstvá cherry rajčata | 250 g |
polníček | 125 g |
sůl | 1 g |
čerstvě mletý pepř | 1 g |
Postup
- V jedné míse si promícháme všechny suché suroviny – mouku, kypřicí prášek, sůl, nahrubo nastrouhanou mozzarellu a natrhanou bazalku. Ve druhé míse si pak vytvoříme těsto smícháním všech „mokrých surovin“ – mléko, vejce a olej. Obsah obou mís smícháme dohromady a vytvoříme hladké polotekuté těsto.
- Rozehřejeme si vaflovač. Plotýnky lehce vymažeme řepkovým olejem a nalijeme přiměřené množství těsta. Mějte na paměti, že vafle zvětší svůj objem a nedávejte těsto po celé ploše, aby vám nevyteklo. Vafle upečeme dozlatova. Stejným způsobem pokračujeme, dokud máme těsto.
- Připravíme si zastřená vejce. Do hrnce nalijeme vodu do výšky asi 10 cm. Přilijeme 1 lžíci octa. Vodu přivedeme k varu a necháme na nižším stupni jen velmi lehce probublávat. Pomocí lžíce utvoříme v hrnci vír, doprostřed kterého vyklepneme vejce. Vaříme zvolna asi 3-4 minuty. Poté vejce vyjmeme a krátce vložíme do studené vody. Stejně postupujte i s ostatními vejci.
- Upečené vafle poklademe polníčkem a rozkrojenými cherry rajčátky. Navrch každé vafle pak umístíme zastřené vejce. Povrch zlehka osolíme a opepříme.