Placičky v jakékoli podobě patří mezi velmi oblíbené rychlé večeře, nebo i obědy. A nemáme na mysli jen tradiční bramboráky, ale prakticky jakoukoliv kombinaci oblíbené zeleniny, případně obiloviny. Už jste vyzkoušeli květákové placičky s cizrnou, křupavé karbanátky z dýně a červené čočky, karbanátky z červené řepy nebo brokolicovo-fazolové karbanátky?
Mrkvovo-petrželové placky se sýrem ricotta
Kombinace mrkve, petržele, sýru ricotta, česneku a čerstvého koriandru vytvoří dokonalou směsici chutí. Když ji navíc doplníte o svěží jogurtový dip, vykouzlíte skvělou večeři. Vsadíme se, že si tyto placičky zamiluje celá vaše rodina.
Hlavní roli v tomto receptu hraje kořenová zelenina - mrkev a petržel, které jsou bohatým zdrojem vitamínů, vlákniny a dalších prospěšných látek.
- Mrkve a petržel obsahují vysoké množství antioxidantů, jako je beta-karoten, který pomáhá ochraňovat buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.
- Z dalších vitamínů v této zelenině najdeme pochopitelně vitamín C, důležitý pro imunitní systém, dále vitamín K hrající roli ve srážlivosti krve a zdraví kostí, nechybí ani antioxidant vitamín E a některé vitamíny skupiny B.
- Vláknina obsažená v kořenové zelenině zase podporuje zdravou funkci trávicího traktu.
Ingredience: 2 porce
Na placky: | |
mrkev | 100 g |
petržel | 100 g |
ricotta (polotučný sýr) | 100 g |
vejce | 1 ks |
celozrnná špaldová mouka | 50 g |
prášek do pečiva bez fosfátů | 5 g |
1 stroužek česneku | 3 g |
2 větvičky čerstvého koriandru | |
řepkový olej na smažení | 40 ml |
Na dip: | |
bílý řecký jogurt 0,5 % tuku | 150 g |
1 stroužek česneku | 3 g |
1 větvička koriandru | |
½ lžičky limetkové šťávy |
4 g |
Postup
- Začneme s přípravou dipu. Jogurt promícháme s utřeným stroužkem česneku, nasekaným koriandrem a limetkovou šťávou. Necháme v lednici uležet.
- Mrkev a petržel očistíme a nastrouháme najemno. Přidáme sýr ricotta a společně promícháme.
- Do mísy přidáme utřený stroužek česneku, nasekaný čerstvý koriandr, vyklepneme 1 vajíčko a přisypeme mouku s práškem do pečiva. Vše důkladně promícháme a necháme krátce odstát.
- Mezitím si v pánvi rozehřejeme trochu řepkového oleje. Do rozpáleného oleje vkládáme lžící těsto a tvoříme placičky o průměru ca 8 cm.
- Jednotlivé placičky smažíme přibližně 2 minuty z každé strany dozlatova.
- Hotové placičky vyndáváme na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
- Rozdělíme na porce a podáváme s vychlazeným dipem.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 441 | 144 | 883 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 21,9 | 7,1 | 43,7 | - |
sacharidy | g | 27,9 | 9,1 | 55,7 | - |
z toho cukry | g | 8,5 | 2,8 | 17 | - |
tuky | g | 26,9 | 8,8 | 53,7 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 5,4 | 1,8 | 10,8 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 5,7 | 1,9 | 11,4 | ≥ 1,4 g/100 g |
sůl | g | 0,89 | 0,29 | 1,78 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce).