Recepty 1. 11. 2023 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Mrkvovo-petrželové placky se sýrem ricotta

Kombinace mrkve, petržele, sýru ricotta, česneku a čerstvého koriandru vytvoří dokonalou směsici chutí. Když ji navíc doplníte o svěží jogurtový dip, vykouzlíte skvělou večeři. Vsadíme se, že si tyto placičky zamiluje celá vaše rodina.

Ilustrační foto: freeskyline/Shutterstock.com

Placičky v jakékoli podobě patří mezi velmi oblíbené rychlé večeře, nebo i obědy. A nemáme na mysli jen tradiční bramboráky, ale prakticky jakoukoliv kombinaci oblíbené zeleniny, případně obiloviny. Už jste vyzkoušeli květákové placičky s cizrnou, křupavé karbanátky z dýně a červené čočky, karbanátky z červené řepy nebo brokolicovo-fazolové karbanátky?  

Hlavní roli v tomto receptu hraje kořenová zelenina - mrkev a petržel, které jsou bohatým zdrojem vitamínů, vlákniny a dalších prospěšných látek.

  • Mrkve a petržel obsahují vysoké množství antioxidantů, jako je beta-karoten, který pomáhá ochraňovat buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.
  • Z dalších vitamínů v této zelenině najdeme pochopitelně vitamín C, důležitý pro imunitní systém, dále vitamín K hrající roli ve srážlivosti krve a zdraví kostí, nechybí ani antioxidant vitamín E a některé vitamíny skupiny B.
  • Vláknina obsažená v kořenové zelenině zase podporuje zdravou funkci trávicího traktu. 

Ingredience: 2 porce

Na placky:  
mrkev 100 g 
petržel 100 g 
ricotta (polotučný sýr) 100 g 
vejce 1 ks 
celozrnná špaldová mouka 50 g 
prášek do pečiva bez fosfátů 5 g 
1 stroužek česneku 3 g 
2 větvičky čerstvého koriandru  
řepkový olej na smažení 40 ml 
Na dip:  
bílý řecký jogurt 0,5 % tuku 150 g 
1 stroužek česneku 3 g 
1 větvička koriandru  

½ lžičky limetkové šťávy

4 g 

Postup 

  1. Začneme s přípravou dipu. Jogurt promícháme s utřeným stroužkem česneku, nasekaným koriandrem a limetkovou šťávou. Necháme v lednici uležet.
  2. Mrkev a petržel očistíme a nastrouháme najemno. Přidáme sýr ricotta a společně promícháme.
  3. Do mísy přidáme utřený stroužek česneku, nasekaný čerstvý koriandr, vyklepneme 1 vajíčko a přisypeme mouku s práškem do pečiva. Vše důkladně promícháme a necháme krátce odstát.
  4. Mezitím si v pánvi rozehřejeme trochu řepkového oleje. Do rozpáleného oleje vkládáme lžící těsto a tvoříme placičky o průměru ca 8 cm.
  5. Jednotlivé placičky smažíme přibližně 2 minuty z každé strany dozlatova.
  6. Hotové placičky vyndáváme na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
  7. Rozdělíme na porce a podáváme s vychlazeným dipem.
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 441 144  883  350-550 kcal/porci
bílkoviny g  21,9 7,1  43,7  -
sacharidy g  27,9 9,1   55,7 -
   z toho cukry g  8,5 2,8  17  -
tuky g 26,9  8,8  53,7  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 5,4  1,8   10,8 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 5,7  1,9  11,4  ≥ 1,4 g/100 g
sůl g  0,89 0,29  1,78  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce).



Mohlo by vás také zajímat: