- Celozrnná ječná mouka je velmi bohatá na obsah vitaminů, především skupiny B a minerálních látek. Má vyšší obsah vlákniny, betaglukanů, které pozitivně ovlivňují snižování hladiny krevního cukru a cholesterolu. Obsahuje málo lepku.
- Ve vlašských ořeších najdeme tolik potřebné vysoce nenasycené mastné kyseliny, a to jak omega 6, tak omega 3 mastné kyseliny. Pyšní se i vyšším obsahem bílkovin a vlákniny a samozřejmě i vitamíny, konkrétně skupiny B a vitamín E. Z minerálních látek nechybí mimo jiné hořčík, fosfor a draslík.
- I mandle obsahují nenasycené mastné kyseliny a jsou výjimečné pro svůj vysoký obsah vitamínu E, vitamínů skupiny B a vápníku. Jsou zdrojem minerálních látek jako je hořčík, fosfor, měď, zinek, draslík nebo mangan a z ořechů mají nejmenší obsah kalorií.
Ingredience: 20 porcí
vejce | 3 ks |
čekankový sirup | 80 g |
řecký bílý jogurt 0,5 % tuku | 140 g |
celozrnná ječná mouka | 125 g |
kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů | 12 g |
perníkové koření | 5 g |
vlašské ořechy | 50 g |
neloupané mandle | 50 g |
sušené švestky | 50 g |
sušené meruňky nesířené | 50 g |
1 lžíce řepkového oleje na vymazání formy | |
2 lžíce strouhaného kokosu na vysypání formy |
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem.
- Vejce vyšleháme společně s čekankovým sirupem do pěny.
- Zašleháme bílý jogurt.
- Mouku promícháme s perníkovým kořením a kypřicím práškem a vmícháme do těsta.
- Vlašské ořechy, mandle, sušené švestky a meruňky nasekáme nožem na menší kousky, přisypeme do těsta a promícháme.
- Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme při 180 °C cca 30 minut.