Recepty 27. 4. 2022 | MUDr. Daniela LillingMUDr. Daniela Lilling

Polévka z mladého špenátu a medvědího česneku

Sezóna medvědího česneku je v plném proudu a jeho obliba v české kuchyni roste každým rokem. Není divu - je to ingredience vskutku univerzální. Dá se použít jako dochucovadlo do řady salátů, pomazánek i hlavních jídel a v některých receptech hraje dokonce hlavní roli - jako třeba v případě pesta nebo dnešní lahodné polévky.

Foto: Daniela Lilling
  • Podobně jako klasický česnek, i medvědí česnek obsahuje allicin, který mu propůjčuje pikantní chuť, výrazné aroma i antibakteriální účinky.

  • Při sběru česneku dbejte na ohleduplnost k přírodě - sbírejte množství pouze pro vlastní potřebu a ne v chráněných lokalitách. Mějte na paměti také bezpečnost a dejte si pozor na možnou záměnu se vzhledově podobným, ale jedovatým listem konvalinky.

  • Ingredience: 6 porcí

    2 svazky mladého špenátu 500 g 
    2 hrsti listů medvědího česneku 200 g 
    1 střední žlutá cibule 110 g 
    2 stroužky česneku 6 g 
    2 střední brambory 400 g 
    1 lžíce řepkového oleje 13 g 
    zeleninový vývar bez soli 500 ml 
    ovesná smetana 100 ml 
    1 lžička soli 5 g 
    špetka strouhaného muškátového oříšku  
    1 lžíce umeocta  
    2 lžičky mandlových plátků  

    Postup 

    1. V hrnci na rozpáleném oleji opečeme cibuli společně s česnekem, nakrájené na drobné kostičky. Mícháme, dokud cibule nezačíná zlátnout.
    2. Poté přidáme brambory nakrájené na kostky a omytý a posekaný špenát.
    3. Krátce orestujeme a zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme. Vaříme asi 10 minut, do změknutí brambor.
    4. Do polévky přidáme omytý a posekaný medvědí česnek a vaříme dalších 5 minut.
    5. Polévku rozmixujeme a vmícháme ovesnou smetanu.
    6. Dochutíme muškátovým oříškem a umeoctem.
    7. Horkou polévku rozdělíme do misek a ozdobíme mandlovými plátky, které jsme nasucho opekli na pánvi.
    výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
         

     

    6 porcí
    energetická hodnota (kcal) kcal  136 44  815 400-700 kcal/porci
    bílkoviny g  4,8 1,5  29  -
    sacharidy g 15   4,8 89  -
       z toho cukry g 3,5  1,1  21  -
    tuky g  6,6 2,1  39,8  -
       z toho   - - - -
       nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,7 0,2  4,3  ≤ 2 g/100 g
       transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
    vláknina g  5,1 1,7  31  ≥ 1,2/100 g
    sůl g  0,02  0,65  12,1 ≤ 0,875/100 g
    přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

    Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).





    Mohlo by vás také zajímat: