-
Podobně jako klasický česnek, i medvědí česnek obsahuje allicin, který mu propůjčuje pikantní chuť, výrazné aroma i antibakteriální účinky.
Polévka z mladého špenátu a medvědího česneku
Sezóna medvědího česneku je v plném proudu a jeho obliba v české kuchyni roste každým rokem. Není divu - je to ingredience vskutku univerzální. Dá se použít jako dochucovadlo do řady salátů, pomazánek i hlavních jídel a v některých receptech hraje dokonce hlavní roli - jako třeba v případě pesta nebo dnešní lahodné polévky.
Při sběru česneku dbejte na ohleduplnost k přírodě - sbírejte množství pouze pro vlastní potřebu a ne v chráněných lokalitách. Mějte na paměti také bezpečnost a dejte si pozor na možnou záměnu se vzhledově podobným, ale jedovatým listem konvalinky.
Ingredience: 6 porcí
2 svazky mladého špenátu | 500 g |
2 hrsti listů medvědího česneku | 200 g |
1 střední žlutá cibule | 110 g |
2 stroužky česneku | 6 g |
2 střední brambory | 400 g |
1 lžíce řepkového oleje | 13 g |
zeleninový vývar bez soli | 500 ml |
ovesná smetana | 100 ml |
1 lžička soli | 5 g |
špetka strouhaného muškátového oříšku | |
1 lžíce umeocta | |
2 lžičky mandlových plátků |
Postup
- V hrnci na rozpáleném oleji opečeme cibuli společně s česnekem, nakrájené na drobné kostičky. Mícháme, dokud cibule nezačíná zlátnout.
- Poté přidáme brambory nakrájené na kostky a omytý a posekaný špenát.
- Krátce orestujeme a zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme. Vaříme asi 10 minut, do změknutí brambor.
- Do polévky přidáme omytý a posekaný medvědí česnek a vaříme dalších 5 minut.
- Polévku rozmixujeme a vmícháme ovesnou smetanu.
- Dochutíme muškátovým oříškem a umeoctem.
- Horkou polévku rozdělíme do misek a ozdobíme mandlovými plátky, které jsme nasucho opekli na pánvi.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
6 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 136 | 44 | 815 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 4,8 | 1,5 | 29 | - |
sacharidy | g | 15 | 4,8 | 89 | - |
z toho cukry | g | 3,5 | 1,1 | 21 | - |
tuky | g | 6,6 | 2,1 | 39,8 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,7 | 0,2 | 4,3 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 5,1 | 1,7 | 31 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 0,02 | 0,65 | 12,1 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).