Recepty 20. 4. 2022 | MUDr. Daniela LillingMUDr. Daniela Lilling

Brokolicovo-fazolové karbanátky

Tyto zeleninové placky vás osloví netradiční barvou, skvělou chutí i velmi příznivým složením živin. Vyzkoušejte je jako lehkou večeři, můžete si je navíc zabalit i následující den do krabičky - skvěle chutnají i studené.

Foto: Daniela Lilling
  • Brokolice je zelenina s relativně vysokým obsahem bílkovin (podobně jako špenát nebo chřest), v kombinaci s fazolemi a tofu je tedy vhodnou volbou pro vegetariány a vegany. Ale i lidé konzumující maso by ji měli pravidelně zařadit do svého jídelníčku - obsahuje totiž více vitaminu C než citrusy, je bohatá na karoteny, vitamin K1, draslík a kyselinu listovou.

  • Fazole jsou oblíbenou výchozí surovinou pro výrobu vegetariánských a veganských placek zejména díky vysokému obsahu rostlinných bílkovin a chuťové variabilitě - podobně jako maso v karbanátcích velmi ochotně přijímají chuť koření a bylinek.

  • Ingredience: 3 porce

    malá brokolice (pouze růžičky) 300 g 
    vařené nebo sterilované bílé fazole 180 g 
    jemné silken tofu 125 g 

    cizrnová mouka

    10 g 
    1 lžíce citronová šťáva 10 g 
    1 stroužek česnku 3 g 
    1 lžička mletá lněná semínka 3 g 
    2 lžíce lahůdkové droždí 20 g 
    1 lžička bylinková sůl 3 g 
    mletý pepř 0,5 g
    brambory 600 g
    cibule 150 g
    rostlinný olej 30 ml

    Postup 

    1. Troubu rozehřejeme na 180°C.
    2. Fazole rozmačkáme vidličkou na hrubou kaši.
    3. Brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky, které následně krátce spaříme v hrnci s vroucí jemně osolenou vodou.
    4. Spařenou brokolici nasekáme nadrobno a smícháme s rozmačkanými fazolemi.
    5. Do směsi přidáme také silken tofu, lněné semínko, lžíci mouky, citronovou šťávu a prolisovaný stroužek česneku. Vidličkou vše důkladně promícháme.
    6. Směs dochutíme lahůdkovým droždím, bylinkovou solí a pepřem.
    7. Namočenýma rukama vytvarujeme 6 karbanátků, které pečeme ve střední části trouby přibližně 20 minut. V polovině doby pečení karbanátky obrátíme.
    8. Karbanátky podáváme se šťouchaným bramborem. Brambory uvaříme a scedíme. Na oleji orestujeme cibuli. Brambory lehce rozšťoucháme a smícháme s cibulkou.
    výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
         

     

    3 porce
    energetická hodnota (kcal) kcal  426 89  1280  400-700 kcal/porci
    bílkoviny g 20,3  4,3  61  -
    sacharidy g  59,3 12,4  178  -
       z toho cukry g  6,9 1,4  20,6  -
    tuky g 12,5  2,6  37,6  -
       z toho   - - - -
       nasycené mastné kyseliny (SFA) g 1,3  0,3  3,9  ≤ 2 g/100 g
       transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
    vláknina g 12,6 2,6  37,8  ≥ 1,2/100 g
    sůl g 1,12   0,24  3,4 ≤ 0,875/100 g
    přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

    Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



    Mohlo by vás také zajímat: