Dýně je zdrojem řady prospěšných látek, obsahuje některé vitaminy (skupiny B, vitamin C a provitamin A), minerální látky (draslík, hořčík a další) a antioxidanty (betakaroten, lutein). S cizrnou, která pomazánce dodá bílkoviny, vlákninu a další příznivé živiny, tvoří skvělou kombinaci. Pro jemnější konzistenci přidejte do pomazánky žervé nebo například tvaroh, čímž ji obohatíte o další bílkoviny, dobře využitelný vápník a další cenné složky.
Pomazánka z pečené dýně a cizrny
Dýně je chuťově i nutričně vynikající surovina, která by v podzimním jídelníčku rozhodně neměla chybět. Pokud už vás omrzela dýňová polévka, připravte si z dýně třeba pomazánku!
Pomazánku můžete ochutit libovolným kořením a mít ji tak pokaždé trochu jinou!
Suroviny
pečená dýně | 300 g |
uvařená nebo sterilovaná cizrna | 300 g |
žervé | 90 g |
česnek | 3 g |
sůl | 3 g |
chilli | 1 g |
Postup
Dýni upečeme doměkka (dle velikosti můžeme upéct v kuse, rozkrojenou napůl nebo nakrájenou na menší kousky). Z dýně odstraníme semínka, pokud máme dýni hokkaido, není třeba ji loupat, ostatní druhy oloupeme. Upečenou vychladlou dýni pokrájíme na menší kousky a společně s uvařenou nebo sterilovanou cizrnou a žervé rozmixujeme dohladka. Přidáme malé množství utřeného česneku, dochutíme solí a dle chuti i chilli nebo jiným kořením. Podáváme s celozrnným pečivem, můžeme dle chuti dozdobit semínky nebo čerstvými bylinkami.
výživové údaje | 1 porce | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 955,2 | 137 | 955,2 | 350 kcal/100 g |
bílkoviny | g | 39,3 | 5,6 | 39,3 | - |
sacharidy | g | 137,4 | 19,7 | 137,4 | - |
z toho cukry | g | 22,3 | 3,2 | 22,3 | - |
tuky | g | 27,2 | 3,9 | 27,2 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 13,8 | 2,0 | 13,8 | ≤ 4 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,3 g/100 g |
vláknina | g | 29,2 | 4,2 | 29,2 | |
sůl | g | 3,2 | 0,5 | 3,2 | ≤ 1 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pomazánka).