Čočkový chilli salát
Fotografie: Martina Matičková

Zdravý novoroční talíř - čočkový chilli salát 

Tempeh je skvělou alternativou uzeného masa. Je to fermentovaný produkt ze sójových bobů a má úžasné nutriční vlastnosti. Kromě vysokého podílu bílkovin obsahuje také vitamíny skupiny B a celou řadu minerálů (např. vápník, železo, hořčík a mangan). Tento čočkový salát připravuji z klasické zelené čočky, ale můžete použít i čočku hnědou nebo červenou. Čočka je skvělým zdrojem polysacharidů, vlákniny a bílkovin. Pro snížení nadýmavých účinků je vhodné čočku před vařením namočit do vody, ale před samotným vařením vodu vyměnit. Nabízí Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.

SUROVINY :

Čočka    300 g
Olej sezamový  20 g
Žampióny bílé 300 g
Česnek 10 g
Chilli paprička 5 g
Paprika čerstvá 150 g
Cibule 200 g
Citrónová šťáva 10g
Sojová omáčka 20g
Sůl 2 g
Pepř 1 g
Petržel hladkolistá 5 g
Tempeh uzený 150 g

POSTUP:

Čočku nejdříve propláchneme a dáme namočit do vody (ideálně přes noc). Poté vyměníme vodu a uvaříme do měkka, nikoli však do rozvaření. Mezitím si pokrájíme najemno česnek, chilli papričku a na plátky červenou papriku, žampiony a cibuli. Na sezamovém oleji nejdříve orestujeme cibuli, česnek a chilli papričku a pak přidáme papriku a žampiony. Na závěr přidáme restovat na kostičky pokrájený uzený tempeh. Vše společně s čočkou promícháme a dochutíme solí, pepřem, sójovou omáčkou, citrónovou šťávou a čerstvou petrželí. Salát je výborný teplý i studený. 

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

živové údaje na porci na 100g celkem  Kritéria Vím, co jím
   

 3 porce  

hlavní jídlo
energetická hodnota (kcal] kcal  624 159  1 871  max 400 - 700  kcal/porci
bílkoviny  g 40 10,2  119,6 -
sacharidy g 69 17,6 206,4  -
  z toho cukry g  11 2,9 33,9 -
tuky g 20 5 59 -
    z toho    -
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 4 0,9 10,6 ≤ 1.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
    transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
vláknina g 8 2 23,8  
sodík mg  0  0,086  0,013  ≤ 2,2 mg/kcal
přidaný cukr g 0 0  0  ≤ 2,5 g/100 g