Fotografie: Martina Matičková |
Zdravý novoroční talíř - čočkový chilli salát
Tempeh je skvělou alternativou uzeného masa. Je to fermentovaný produkt ze sójových bobů a má úžasné nutriční vlastnosti. Kromě vysokého podílu bílkovin obsahuje také vitamíny skupiny B a celou řadu minerálů (např. vápník, železo, hořčík a mangan). Tento čočkový salát připravuji z klasické zelené čočky, ale můžete použít i čočku hnědou nebo červenou. Čočka je skvělým zdrojem polysacharidů, vlákniny a bílkovin. Pro snížení nadýmavých účinků je vhodné čočku před vařením namočit do vody, ale před samotným vařením vodu vyměnit. Nabízí Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.
SUROVINY :
Čočka | 300 g |
Olej sezamový | 20 g |
Žampióny bílé | 300 g |
Česnek | 10 g |
Chilli paprička | 5 g |
Paprika čerstvá | 150 g |
Cibule | 200 g |
Citrónová šťáva | 10g |
Sojová omáčka | 20g |
Sůl | 2 g |
Pepř | 1 g |
Petržel hladkolistá | 5 g |
Tempeh uzený | 150 g |
POSTUP:
Čočku nejdříve propláchneme a dáme namočit do vody (ideálně přes noc). Poté vyměníme vodu a uvaříme do měkka, nikoli však do rozvaření. Mezitím si pokrájíme najemno česnek, chilli papričku a na plátky červenou papriku, žampiony a cibuli. Na sezamovém oleji nejdříve orestujeme cibuli, česnek a chilli papričku a pak přidáme papriku a žampiony. Na závěr přidáme restovat na kostičky pokrájený uzený tempeh. Vše společně s čočkou promícháme a dochutíme solí, pepřem, sójovou omáčkou, citrónovou šťávou a čerstvou petrželí. Salát je výborný teplý i studený.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
živové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
3 porce |
hlavní jídlo | ||||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 624 | 159 | 1 871 | max 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 40 | 10,2 | 119,6 | - |
sacharidy | g | 69 | 17,6 | 206,4 | - |
z toho cukry | g | 11 | 2,9 | 33,9 | - |
tuky | g | 20 | 5 | 59 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 4 | 0,9 | 10,6 | ≤ 1.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
vláknina | g | 8 | 2 | 23,8 | |
sodík | mg | 0 | 0,086 | 0,013 | ≤ 2,2 mg/kcal |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100 g |