Fotografie: Martina Matičková |
Fazolové muffiny z fazolí adzuki
Luštěniny obvykle konzumuje ve slaných pokrmech, ale tyto fazole se v asijské kuchyni používají především na sladko. Můžete je přidat do těsta na různé koláče, moučníky, krémy či sušenky. Já si z nich nejraději peču tyto čokoládové muffiny, které jsou ideální na snídani či svačinu. Místo klasické bílé pšeničné mouky do těsta přidávám najemno mleté ovesné vločky, místo másla rozmixované vlašské ořechy a místo cukru med. Adzuki fazole je potřeba dopředu namáčet minimálně 8 hodin, nejlépe tedy přes noc a ráno vodu slít a následně uvařit v nové vodě cca 45 minut do změknutí. Fazole adzuki mají skvělou konzistenci a vynikají vysokým obsahem bílkovin, vlákniny, vitamínů skupiny B, vápníku, železa a hořčíku. Popisuje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.
SUROVINY :
Fazole adzuki v suchém stavu | 100 g |
Vejce 2ks | 100 g |
Ovesné vločky | 150 g |
Jogurt bílý | 200 g |
Ořechy vlašské | 100 g |
Med | 150 g |
Vanilkový extrakt | 5 g |
Kakao | 30 g |
Kypřící prášek | 6 g |
Sůl | 1 g |
Skořice mletá | 5 g |
Čokoáda hořká | 50 g |
POSTUP:
Fazole si namočíme do vody přes noc, poté vodu slijeme a uvaříme v nové vodě do měkka cca 45-60 min. Vychladlé fazole smícháme s jogurtem a rozmixujeme úplně do hladka. Ovesné vločky si rozmixujeme najemno. Vlašské ořechy si na pánvi na sucho orestujeme a pak také rozmixujeme co nejvíce najemno. Do mísy vlijeme fazolový krém, přisypeme ovesné vločky, ořechovou pastu a všechny ostatní ingredience a vše důkladně promícháme. Nalijeme do formiček na muffiny a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 ° C cca 25 minut.
živové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
25 porcí |
svačinka | ||||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 109 | 304 | 2 715 | max 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 4 | 10,7 | 95,9 | - |
sacharidy | g | 13 | 37,3 | 333 | - |
z toho cukry | g | 6 | 17 | 150,7 | - |
tuky | g | 5 | 12,8 | 114,3 | - |
z toho | |||||
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 1 | 3,4 | 30,6 | ≤ 1.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
vláknina | g | 2 | 5,8 | 51,7 | |
sodík | mg | 0 | 0,139 | 1,239 | ≤ 400 mg/100 g |
přidaný cukr | g | 5 | 13,8 | 123 | ≤ 20 g/100 g |