Recepty 25. 10. 2017 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Recept: Tortilla s avokádem a tuňákem

Na tortillách je půvabná jejich jednoduchost a všestrannost. Zabalit se do nich dá téměř cokoli. Nepotřebujete moc nádobí, samy poslouží jako talíř. Naše tortilla patří do skupiny lehkých obědů, ale díky bílkovinám a vláknině překvapí svou schopností zasytit.

Tortilla se s avokádem a tuňákem Fotografie: Martin Kincl

Suroviny

tortilla celozrnná   4 ks
tuňák ve vlastní šťávě 180 g
avokádo 300 g
rajče 50 g
česnek 10 g 
červená cibule 50 g 
olivový olej 10 g
šťáva z limetky 10 g
sůl 2 g
pepř 1 g

Postup

Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a vidličkou rozmačkáme. Cibuli nasekáme najemno, rajčata nakrájíme na malé kousky, stroužek česneku prolisujeme nebo rozetřeme a přidáme lžíci olivového oleje. Vše promícháme vidličkou, osolíme špetkou soli, okyselíme limetkovou šťávou a podle chuti opepříme. Každou z tortill potřeme guacamole, rozdělíme tuňáka a zavineme.

Tip: tortilly před podáváním pokropíme troškou vody, naskládáme je na sebe, zabalíme do alobalu a před plněním směsí je nahřejeme v troubě. 

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 413 191 1 650 max 550 kcal/porci
bílkoviny g 18 8,2 70,3 -
sacharidy g 41 18,9 162,2 -
z toho cukry g 3 1,2 10,7 -
tuky g 19 8,8 75,6 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 3 1,4 11,7 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.15 g/100 g
vláknina g 9 4 34,6 ≥ 1.4 g/100 g
sůl g

1,22

0,565  4,872 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce, lehkému obědu a pod). 





Mohlo by vás také zajímat: