Recepty 25. 10. 2017
| PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
Na tortillách je půvabná jejich jednoduchost a všestrannost. Zabalit se do nich dá téměř cokoli. Nepotřebujete moc nádobí, samy poslouží jako talíř. Naše tortilla patří do skupiny lehkých obědů, ale díky bílkovinám a vláknině překvapí svou schopností zasytit.
Suroviny
tortilla celozrnná |
4 ks |
tuňák ve vlastní šťávě |
180 g |
avokádo |
300 g |
rajče |
50 g |
česnek |
10 g |
červená cibule |
50 g |
olivový olej |
10 g |
šťáva z limetky |
10 g |
sůl |
2 g |
pepř |
1 g |
Postup
Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a vidličkou rozmačkáme. Cibuli nasekáme najemno, rajčata nakrájíme na malé kousky, stroužek česneku prolisujeme nebo rozetřeme a přidáme lžíci olivového oleje. Vše promícháme vidličkou, osolíme špetkou soli, okyselíme limetkovou šťávou a podle chuti opepříme. Každou z tortill potřeme guacamole, rozdělíme tuňáka a zavineme.
Tip: tortilly před podáváním pokropíme troškou vody, naskládáme je na sebe, zabalíme do alobalu a před plněním směsí je nahřejeme v troubě.
výživové údaje |
na porci |
na 100g |
celkem |
kritéria Vím, co jím |
|
|
|
|
4 porce |
energetická hodnota (kcal) |
kcal |
413 |
191 |
1 650 |
max 550 kcal/porci |
bílkoviny |
g |
18 |
8,2 |
70,3 |
- |
sacharidy |
g |
41 |
18,9 |
162,2 |
- |
z toho cukry |
g |
3 |
1,2 |
10,7 |
- |
tuky |
g |
19 |
8,8 |
75,6 |
- |
z toho |
|
- |
- |
- |
- |
nasycené mastné kyseliny (SFA) |
g |
3 |
1,4 |
11,7 |
≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 0.15 g/100 g |
vláknina |
g |
9 |
4 |
34,6 |
≥ 1.4 g/100 g |
sůl |
g |
1,22
|
0,565 |
4,872 |
≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce, lehkému obědu a pod).