- Vlašské ořechy přidávají do našeho koláče nezaměnitelnou křupavost a výraznou ořechovou chuť. Kromě toho ale nabízí také bohatou dávku omega-3 mastných kyselin, antioxidantů a minerálních látek. Konzumace ořechů je spojována s podporou kardiovaskulárního zdraví a celkovou vitalitou.
- Tvaroh dodá koláči vláčnost a zvýší jeho nutriční hodnotu, a to díky bílkovinám, jejichž je zdrojem a které nás krásně zasytí. Kromě toho je tvaroh bohatý i na vápník, který je právě z tohoto mléčného výrobku dobře vstřebatelný.
Ingredience: 30 porcí
Na těsto: | |
hladká špaldová mouka | 270 g |
mleté vlašské ořechy | 50 g |
kypřicí prášek do pečiva | 6 g |
skořice | 3 g |
řepkový olej | 100 g |
med | 30 g |
Na tvarohovou náplň: | |
jemný měkký tvaroh v kostce | 500 g |
vejce | 2 ks |
polotučné mléko | 100 ml |
med | 60 g |
Postup
- Troubu si předehřejte na 180 °C.
- V míse promíchejte mouku, ořechy, kypřicí prášek a skořici. Přilijte olej a tekutý med a vytvořte těsto podobné drobence.
- Suroviny na náplň vymíchejte šlehačem dohladka.
- Do koláčové formy (⌀ 26 cm) nasypte o něco více než polovinu drobenky a lehce přimáčkněte. Nalijte tvarohovou náplň a posypejte zbytkem drobenky – měla by bohatě pokrýt celý povrch.
- Vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 30-40 minut, dokud povrch nezezlátne.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
30 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 103 | 251 | 3 099 | ≤ 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 3,9 | 9,4 | 117 | - |
sacharidy | g | 10 | 24,4 | 301 | - |
z toho cukry | g | 3,4 | 8,3 | 102 | - |
tuky | g | 5,3 | 13 | 160 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,7 | 1,7 | 21,6 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 0,4 | 0,9 | 11,7 | - |
sůl | g | 0,03 | 0,08 | 1,04 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).