Pro lepší a plnější chuť je vhodné pro přípravu polévky použít vývar. Pokud ho nemáte, i tak se vám polévka určitě povede. A to hlavně díky tomu, že jsou použita výrazná ochucovadla a koření a jednotlivé suroviny se postupně vaří v polévce, čímž jí dodávají další chutě.
Thajská polévka s krevetami a zeleninou
Vyzkoušejte skvělou polévku plnou zeleniny a krevet, jejíž pikantní chuť vás mile překvapí!
Zelenina, zázvor a koření polévku obohacují o cenné antioxidanty. Krevety jsou skvělým zdrojem bílkovin, některých vitaminů a minerálních látek.
Pokud byste polévku chtěli jako hlavní jídlo, přidejte do ní rýžové nudle, které polévce dodají komplexní sacharidy.
Suroviny
vývar zeleninový | 1 l |
krevety | 100 g |
brokolice | 180 g |
rajčata | 180 g |
žampiony bílé | 120 g |
zázvor kořen bílý | 6 g |
kokosové mléko | 65 g |
kari pasta | 20 g |
sójová omáčka |
20 ml |
rybí omáčka |
25 ml |
limetková šťáva |
20 ml |
skořice |
5 g |
koriandr čerstvý |
10 g |
citrónová šťáva | 5 ml |
chilli koření | 1 g |
Postup
- Zeleninový vývar přivedeme k varu (případně lze použít i vývar masový nebo vodu).
- Do vývaru přidáme celou skořici, citronovou trávu, kari pastu, sójovou a rybí omáčku a promícháme.
- Zázvor si očistíme, nakrájíme najemno a přidáme do polévky.
- Brokolici, žampiony a rajčata omyjeme a nakrájíme na středně velké kousky.
- Nejprve do polévky přidáme brokolici a přivedeme k varu, po cca 2 minutách přidáme i rajčata a žampiony a necháme cca 5 minut vařit.
- Nakonec do polévky přidáme krevety a krátce povaříme, dokud nezrůžoví.
- Polévku zjemníme kokosovým mlékem, dochutíme limetovou šťávou, dle potřeby sójovou a rybí omáčkou a posypeme čerstvým koriandrem a chilli.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 186,5 | 42,5 | 745,9 | ≤ 100 kcal/100 g |
bílkoviny | g | 9,4 | 2,1 | 37,7 | - |
sacharidy | g | 8 | 1,8 | 32,2 | - |
z toho cukry | g | 3,8 | 0,9 | 15,3 | - |
tuky | g | 4,5 | 1 | 17,9 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,7 | 0,8 | 14,9 | ≤ 1,1 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g |
vláknina | g | 4 | 0,9 | 15,8 | |
sůl | g | 2,1 | 0,5 | 8,6 | ≤ 0,825 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0,2 | 0,1 | 0,9 | ≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).