Recepty 23. 10. 2019 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Thajská polévka s krevetami a zeleninou

Vyzkoušejte skvělou polévku plnou zeleniny a krevet, jejíž pikantní chuť vás mile překvapí!

Pikantní thajská krevetová polévka
Thajská polévka s krevetami - foto: Marek Žilka

Pro lepší a plnější chuť je vhodné pro přípravu polévky použít vývar. Pokud ho nemáte, i tak se vám polévka určitě povede. A to hlavně díky tomu, že jsou použita výrazná ochucovadla a koření a jednotlivé suroviny se postupně vaří v polévce, čímž jí dodávají další chutě.

Zelenina, zázvor a koření polévku obohacují o cenné antioxidanty. Krevety jsou skvělým zdrojem bílkovin, některých vitaminů a minerálních látek.

Pokud byste polévku chtěli jako hlavní jídlo, přidejte do ní rýžové nudle, které polévce dodají komplexní sacharidy.

Suroviny 

 vývar zeleninový  1 l
 krevety  100 g
 brokolice  180 g
 rajčata  180 g
 žampiony bílé  120 g
 zázvor kořen bílý  6 g
 kokosové mléko  65 g
 kari pasta  20 g
 sójová omáčka

 20 ml

 rybí omáčka

 25 ml

 limetková šťáva

 20 ml

 skořice

5 g

 koriandr čerstvý

 10 g

 citrónová šťáva  5 ml
 chilli koření  1 g

Postup

  1. Zeleninový vývar přivedeme k varu (případně lze použít i vývar masový nebo vodu).
  2. Do vývaru přidáme celou skořici, citronovou trávu, kari pastu, sójovou a rybí omáčku a promícháme.
  3. Zázvor si očistíme, nakrájíme najemno a přidáme do polévky.
  4. Brokolici, žampiony a rajčata omyjeme a nakrájíme na středně velké kousky.
  5. Nejprve do polévky přidáme brokolici a přivedeme k varu, po cca 2 minutách přidáme i rajčata a žampiony a necháme cca 5 minut vařit.
  6. Nakonec do polévky přidáme krevety a krátce povaříme, dokud nezrůžoví.
  7. Polévku zjemníme kokosovým mlékem, dochutíme limetovou šťávou, dle potřeby sójovou a rybí omáčkou a posypeme čerstvým koriandrem a chilli.  
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  186,5  42,5  745,9 100 kcal/100 g
bílkoviny g  9,4  2,1  37,7 -
sacharidy g  8  1,8  32,2 -
z toho cukry g  3,8  0,9  15,3 -
tuky g  4,5  1  17,9 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  3,7  0,8  14,9 ≤ 1,1 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g  4  0,9  15,8  
sůl g  2,1  0,5  8,6 ≤ 0,825 g/100 g
přidaný cukr g  0,2  0,1  0,9 ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).



Mohlo by vás také zajímat: