Silný vývar s masem, rýžovými nudlemi, čerstvou zeleninou a kořením v podzimních dnech zahřeje a podpoří Vaší imunitu. Vyzkoušejte tradiční vietnamskou specialitu, kterou si můžete připravit i doma podle našeho certifikovaného receptu.
Polévka Pho
Pho je typickou nudlovou vietnamskou polévkou, která se nejčastěji podává s hovězím (pho bo) nebo drůbežím masem (pho ga). Její intenzivní chuť je založena na silném vývaru a čerstvých surovinách, které můžete běžně zakoupit i u nás. Slovo Pho označuje nejen polévku, ale i samotné široké rýžové nudle, které jsou v polévce.
Superrychlé a bezlepkové rýžové nudle
Rýžové nudle jsou bezlepkové, dietní a lehce stravitelné. K běžnému dostání jsou rýžové nudle široké a vlasové. Široké nudle se hodí do polévek, jako příloha i součást hlavního jídla. Vlasovým nudlím se také říká skleněné a používají se například do závitků či salátů. Příprava rýžových nudlích je velmi rychlá a jednoduchá, stačí je jen přelít vroucí vodou a pár minut nechat odstát.
Rýžové nudle se vyrábí z rýžové mouky a vody. Z nutričního hlediska jsou méně výživné než ostatní těstoviny. Mají vyšší glykemický index (GI), proto je vhodné je kombinovat s vlákninou, která GI snižuje. Proto jsou nudle ideální se zeleninou. Obsahují sice nejméně kalorií, ale také méně bílkovin, tuku a vlákniny. Jejich výhodu je, že neobsahují lepek a cholesterol a jsou zdrojem kyseliny listové, selenu, vápníku, hořčíku a draslíku.
Suroviny na 4 porce
Silný drůbeží vývar |
2 l |
Rýžové nudle široké v syrovém stavu |
200 g |
Krůtí prsa |
400 g |
Zázvor čerstvý, oloupaný a nakrájený na plátky |
10 g |
Badyán |
2 ks |
Skořice |
2 ks |
Hřebíček |
3 ks |
Rybí omáčka |
20 g |
Limetky |
40 g |
Mungo klíčky |
100 g |
Čerstvý koriandr |
10 g |
Čerstvá máta |
5 g |
Jarní cibulka |
100 g |
Chilli papričky červené (dle chuti) |
|
Postup
Nejdříve si připravíme silný drůbeží vývar z masa a kostí. Do hotového čirého vývaru vložíme krůtí prsa, zázvor, badyán, skořici a hřebíček a necháme vařit na mírném ohni do změknutí masa (cca 20 min). Na závěr do vývaru přidáme rybí omáčku a šťávu z jedné limetky. Uvařené maso vyndáme, necháme trochu zchladit a natrháme pomocí vidličky či rukama na kusy. Nudle namočíme do vroucí vody dle návodu na několik minut, poté scedíme a propláchneme studenou vodou. Pokrájíme cibulku, chilli papričky a druhou limetku na plátky. Nudle vložíme do misky, poklademe natrhaným masem, cibulkou, výhonky, plátky limetky a chilli papričkami. Zalijeme vroucím vývarem a ozdobíme čerstvým koriandrem a mátou.
Energetická hodnota 1 porce: 1 830 kJ, 56 g sacharidů, 39 g bílkovin, 5 g tuků a 4 g vlákniny
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídla).