Tuňák s čerstvým kokosem? Ano! Výborná kombinace, vyzkoušejte a uvidíte! Kdo má rád pálivé, ať přidá chilli papričku a domácí špaldová placka je skvělou a rychlou alternativou pečiva.
Proč tuňák s kokosem
Konzervovaný tuňák patří mezi oblíbené zdroje ryb a kvalitních bílkovin. Používáme ho nejčastěji do salátů, těstovin, rizota či pomazánek. Pokud si chcete zpestřit využití této rychlé a nutričně hodnotné suroviny, vyzkoušejte ho s rozmixovaným čerstvým kokosem a restovanou chilli papričkou a cibulí. Touto neobvyklou, avšak zcela vynikající kombinací, jsem se inspirovala tradiční maledivskou snídaní. Koriandrové špaldové placky k tomu jsou velmi jednoduché a rychlé. Jen smícháte špaldovou mouku, trochu jogurtu, koriandru, rozválíte na placku a opečete na pánvi.
Suroviny
tuňák ve vlastní šťávě |
112 g |
kokos čerstvý (strouhaný) |
10 g |
cibule červená |
60 g |
chilli paprička |
3 g |
citronová šťáva |
10 g |
sůl |
1 g |
olej řepkový |
5 g |
Postup
Cibuli a chilli nasekáme či rozmixujeme najemno a na lžičce oleje orestujeme. Mezitím si najemno v mixéru nasekáme čerstvý kokos. Tuňáka slijeme a dáme do misky, kde rukama smícháme s cibulovou směsí a kokosem. Osolíme a pokapeme citronovou šťávou.
výživové údaje |
na porci |
na 100g |
celkem |
kritéria Vím, co jím |
|
|
|
|
1 porce |
energetická hodnota (kcal) |
kcal |
280,8 |
140 |
280,8 |
350 kcal/porci |
bílkoviny |
g |
27,9 |
13,9 |
27,9 |
- |
sacharidy |
g |
8,5 |
4,2 |
8,5 |
- |
z toho cukry |
g |
3,5 |
1,7 |
3,5 |
- |
tuky |
g |
14,5 |
7,2 |
14,5 |
- |
z toho |
|
- |
- |
- |
- |
nasycené mastné kyseliny (SFA) |
g |
7 |
3,5 |
7 |
≤ 4 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 0,3 g/100 g |
vláknina |
g |
2,3 |
1,2 |
2,3 |
|
sůl |
g |
0,75 |
0,37 |
0,75 |
≤ 1g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pomazánka).