Recepty 15. 11. 2018 | Mgr. Zuzana DouchováMgr. Zuzana Douchová

Kokosový tuňák na špaldové placce

Tuňák s čerstvým kokosem? Ano! Výborná kombinace, vyzkoušejte a uvidíte! Kdo má rád pálivé, ať přidá chilli papričku a domácí špaldová placka je skvělou a rychlou alternativou pečiva.

Netradiční kokosový tuňák
Kokosový tuňák - foto: Martina Matičková

Proč tuňák s kokosem

Konzervovaný tuňák patří mezi oblíbené zdroje ryb a kvalitních bílkovin. Používáme ho nejčastěji do salátů, těstovin, rizota či pomazánek. Pokud si chcete zpestřit využití této rychlé a nutričně hodnotné suroviny, vyzkoušejte ho s rozmixovaným čerstvým kokosem a restovanou chilli papričkou a cibulí. Touto neobvyklou, avšak zcela vynikající kombinací, jsem se inspirovala tradiční maledivskou snídaní. Koriandrové špaldové placky k tomu jsou velmi jednoduché a rychlé. Jen smícháte špaldovou mouku, trochu jogurtu, koriandru, rozválíte na placku a opečete na pánvi.

Suroviny 

tuňák ve vlastní šťávě  112 g
kokos čerstvý (strouhaný) 10 g
cibule červená 60 g
chilli paprička 3 g
citronová šťáva 10 g
sůl 1 g
olej řepkový 5 g

Postup

Cibuli a chilli nasekáme či rozmixujeme najemno a na lžičce oleje orestujeme. Mezitím si najemno v mixéru nasekáme čerstvý kokos. Tuňáka slijeme a dáme do misky, kde rukama smícháme s cibulovou směsí a kokosem. Osolíme a pokapeme citronovou šťávou.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

1 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  280,8 140 280,8 350 kcal/porci
bílkoviny g  27,9 13,9 27,9 -
sacharidy g  8,5 4,2 8,5 -
z toho cukry g  3,5 1,7 3,5 -
tuky g  14,5 7,2 14,5 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  7 3,5 7 ≤ 4 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0,3 g/100 g
vláknina g  2,3 1,2 2,3  
sůl g 0,75 0,37 0,75 ≤ 1g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pomazánka).



Mohlo by vás také zajímat: