Vegetariánství 3. 5. 2023 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Topinka s hráškovou pomazánkou a klíčky rozzáří každý talíř

Vyzkoušejte jarní svěží pomazánku z hrášku. Pokud nemáte hrášek čerstvý, bez obav můžete použít i mražený. Kvalitní mražená zelenina, která se sklízí v plné zralosti a šetrně zpracovává, může mít dokonce více vitaminů než ta čerstvá, která se déle nebo nevhodně skladuje.

Foto: Pavla Vomastková

Pokud na přípravu použijete hrášek mražený, bude tato pomazánka hotová raz dva. S čerstvým hráškem vás čeká jen o trochu víc práce s jeho vyloupáním, i to ale půjde snadno. Odměnou vám bude lahodná pomazánka, která potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i oči. 

  • Hrášek je bohatým zdrojem vlákniny, vitaminu C, kyseliny listové, antioxidantů a některých minerálních látek. Obsahuje také poměrně velký podíl hodnotných bílkovin. 
  • Klíčky jsou naklíčená semena, které jsou pro náš organismus skvělým zdrojem cenných látek. Kromě vitamínů E a C stojí za zmínku vitamíny skupiny B, dále pak hořčík, vápník, železo, fosfor, mangan či draslík. Klíčky si snadno vypěstujete i toma, buď v klíčící misce, nebo na vatě.
  • Jako pojivo do pomazánky použijte méně tučný sýr nebo tvaroh, skvělou volbou je například lučina se skyrem, které oproti klasické lučině obsahuje třikrát méně tuku.

Ingredience: 4 porce

Na pomazánku:  
čerstvý nebo mražený hrášek 360 g 
lučina skyr 180 g 
citronová šťáva 20 g 
čerstvá bazalka 30 g 
sůl 1 g 
pepř 1 g 
K podávání:  
celozrnný toastový chléb 12 ks 
hrachové klíčky 120 g 

Postup 

  1. Čerstvý hrášek vyloupeme z lusků. Pokud použijeme mražený hrášek, krátce ho povaříme a rychle zchladíme.
  2. Hrášek rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou společně s lučinou. Ochutíme nasekanou čerstvou bazalkou, solí, pepřem a citronovou šťávou a důkladně promícháme.
  3. Toustový chléb si opečeme nasucho na pánvi nebo v topinkovači. Namažeme pomazánkou a bohatě posypeme klíčky.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  355 140  1 420  350-550 kcal/porci
bílkoviny g 12,7  5,0  50,7  -
sacharidy g  51,2 20,2  204,8  -
   z toho cukry g  8,0 3,1  31,8  -
tuky g  32,9 3,3  8,2  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 3,2  1,2  12,7  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  8,7

3,4 

 34,9 ≥ 1,4 g/100 g
sůl g

 1,81

0,71  7,22  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: