Recepty 26. 4. 2018
| PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
Výhodou kukuřičných tortill je jejich přirozená bezlepkovost, jistým mínusem je nižší obsah bílkovin a vlákniny. Při výběru tortill vždy upřednostňujte celozrnné varianty, které jsou bohatší nejen na vlákninu, ale i vitaminy B skupiny, selen, hořčík a zinek.
Suroviny
tortilla celozrnná |
4 ks |
paprika žlutá, zelená, červená |
240 g |
maso - krůtí prsa |
400 g |
cibule |
50 g |
olej řepkový |
15 g |
limetková šťáva |
10 g |
smetana zakysaná light |
60 g |
koriandr nať |
10 g |
paprika sladká mletá |
1 g |
cibule sušená |
1 g |
chilli koření |
1 g |
kmín římský |
1 g |
cukr |
3 g |
sůl |
1 g |
pepř |
1 g |
Postup
Oloupanou cibuli nakrájíme na dílky, omyté a jádřinců zbavené papriky nakrájíme na proužky, maso na nudličky. Vše nasypeme do pekáčku, přidáme koření fajitas, olej, zlehka promícháme (nejlépe rukama) a pečeme v předehřáté troubě přibližně 30 minut. Hotovou směsí plníme tortilly, které jsme si předem nahřáli (viz. tip). Podáváme se lžičkou zakysané smetany a dílkem limetky.
- Domácí fajitas: 1 g chilli koření, 1 g červené nepálivé papriky, 1 g sušené cibule, 1 g římského kmínu, 1 g pepře, 1 g soli soli, 3 g cukru
- Tip: tortilly před podáváním pokropíme troškou vody, naskládáme je na sebe, zabalíme do alobalu a před plněním směsí je nahřejeme v troubě.
výživové údaje |
na porci |
na 100g |
celkem |
kritéria Vím, co jím |
|
|
|
|
4 porce |
energetická hodnota (kcal) |
kcal |
384 |
146 |
1 537 |
max 550 kcal/porci |
bílkoviny |
g |
30 |
11,5 |
120,6 |
- |
sacharidy |
g |
38 |
14,6 |
153,3 |
- |
z toho cukry |
g |
6 |
2,2 |
23,2 |
- |
tuky |
g |
11 |
4,6 |
43,8 |
- |
z toho |
|
- |
- |
- |
- |
nasycené mastné kyseliny (SFA) |
g |
2 |
0,9 |
9,9 |
≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 0.15 g/100 g |
vláknina |
g |
5 |
1,9 |
19,8 |
≥ 1.4 g/100 g |
sůl |
g |
0
|
0,455 |
4,785
|
≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr |
g |
1 |
0,2 |
2,5 |
≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce, lehkému obědu a pod).