- Vajíčka jsou skvělou potravinou, která by v jídelníčku určitě neměla chybět. Jsou bohatá na plnohodnotné bílkoviny, žloutek i na kvalitní tuky a obsahuje i celou řadu vitaminů (zejména v tuku rozpustných) a minerálních látek (například dobře využitelné železo).
Do frittaty můžete přidávat téměř libovolné suroviny, dle toho, co máte zrovna doma k dispozici – použít můžete různé druhy zeleniny (tvrdší zeleninu si předem uvařte) a skvěle se hodí i různé (méně tučné) sýry.
Ingredience: 2 porce
4 vejce | |
polotučné mléko | 50 ml |
čerstvý polotučný kozí sýr | 25 g |
1 malý stroužek česneku | |
řepkový olej | 6 ml |
mladý špenát | 80 g |
sůl | 1,5 g |
pepř |
1 g |
1 hrst čerstvé pažitky | |
4 celozrnné rohlíky | 240 g |
Postup
- Předehřejeme si troubu na 170 °C.
- Vejce si v misce rozmícháme s trochou mléka, ochutíme solí a pepřem.
- Česnek nasekáme a osmahneme na troše oleje. Přidáme pokrájený čerstvý špenát a necháme krátce zavadnout.
- Vlijeme vejce a necháme lehce zatuhnout, poté přidáme sýr a přemístíme do trouby, pečeme cca 10 minut.
- Na závěr posypeme čerstvou pažitkou.
- Podáváme s celozrnným rohlíkem.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 529 | 164 | 1059 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | - | |||
sacharidy | g | 59,6 | 18,5 | 119 | - |
z toho cukry | g | 4,4 | 1,3 | 8,7 | - |
tuky | g | 19,6 | 6,1 | 39 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 6,5 | 2 | 12,9 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 11,5 | 3,6 | 22,9 | ≥ 1,4/100 g |
sůl | g | 2,71 | 0,84 | 5,42 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce).