Recepty 4. 5. 2022 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Vaječná frittata s kozím sýrem a mladým špenátem

Máte rádi vejce a rádi byste zkusili něco jiného než tradiční omeletu nebo míchaná vajíčka? Připravte si vaječnou frittatu!

Foto: Karolína Alexiová
  • Vajíčka jsou skvělou potravinou, která by v jídelníčku určitě neměla chybět. Jsou bohatá na plnohodnotné bílkoviny, žloutek i na kvalitní tuky a obsahuje i celou řadu vitaminů (zejména v tuku rozpustných) a minerálních látek (například dobře využitelné železo) 

Do frittaty můžete přidávat téměř libovolné suroviny, dle toho, co máte zrovna doma k dispozici – použít můžete různé druhy zeleniny (tvrdší zeleninu si předem uvařte) a skvěle se hodí i různé (méně tučné) sýry.   

Ingredience: 2 porce

4 vejce  
polotučné mléko 50 ml 
čerstvý polotučný kozí sýr 25 g 
1 malý stroužek česneku  
řepkový olej 6 ml 
mladý špenát 80 g 
sůl 1,5 g 

pepř

1 g 
1 hrst čerstvé pažitky  
4 celozrnné rohlíky 240 g

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 170 °C.
  2. Vejce si v misce rozmícháme s trochou mléka, ochutíme solí a pepřem.
  3. Česnek nasekáme a osmahneme na troše oleje. Přidáme pokrájený čerstvý špenát a necháme krátce zavadnout.
  4. Vlijeme vejce a necháme lehce zatuhnout, poté přidáme sýr a přemístíme do trouby, pečeme cca 10 minut.
  5. Na závěr posypeme čerstvou pažitkou.
  6. Podáváme s celozrnným rohlíkem. 
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 529  164  1059  350-550 kcal/porci
bílkoviny g       -
sacharidy g  59,6  18,5 119  -
   z toho cukry g  4,4  1,3 8,7  -
tuky g  19,6  6,1 39  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  6,5  12,9 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 11,5   3,6  22,9 ≥ 1,4/100 g
sůl g  2,71  0,84  5,42 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce).





Mohlo by vás také zajímat: