Tradiční mazanec se připravuje z bílé nízkovymleté mouky, která je především zdrojem škrobu a nepřináší mnoho pozitivních živin. Pokud použijete mouku celozrnnou, obohatíte se o cennou vlákninu a další prospěšné látky. Množství celozrnné mouky záleží na vás, pokud ale nejste na celozrnnou mouku zvyklí, použijte nejprve raději polovinu klasické mouky a polovinu celozrnné. Každá mouka se chová trochu jinak, proto případně upravte dle potřeby množství mléka nebo mouky, aby mělo těsto požadovanou konzistenci.
Místo tradičního másla můžete použít rostlinný tuk vhodný na pečení, díky němuž vylepšíte složení tuku – snížíte podíl nasycených mastných kyselin a obohatíte se o prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Pohrát si můžete i s množstvím cukru a pokud vám nevadí méně sladká chuť, tak na cukru uberte. Pečete-li mazanec pro strávníky vyžadující „tradiční“ chutě, raději buďte s ubíráním cukru opatrní.
Ingredience: 17 porcí
mouka celozrnná špaldová | 125 g |
mouka hladká | 125 g |
mléko polotučné 1,5 % | 125 g |
rostlinný tuk vhodný na pečení | 60 g |
cukr | 50 g |
žloutek (1-2 ks) | 30 g |
mandle (nasekané/plátky) | 25 g |
droždí | 20 g |
sůl | 2 g |
vanilka mletá | 0,3 g |
oříšek muškátový | 0,2 g |
citronová kůra | 1 g |
vejce na potření | 25 g |
Postup
- Droždí rozdrobíme a smícháme se lžící cukru, přidáme polovinu vlažného mléka a lžíci mouky, rozmícháme a necháme vzejít kvásek (přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 10-15 minut).
- Mouku (oba druhy) smícháme se zbylým cukrem, špetkou soli a muškátovým oříškem, můžeme přidat i vanilku nebo citronovou kůru.
- Přidáme žloutky, zbytek mléka, rostlinný tuk vhodný na tepelnou úpravu a kvásek, přidáme i nasekané mandle (část mandlí si necháme na posyp).
- Vypracujeme důkladně těsto (za pomoci robota nebo ručně) a necháme pod utěrkou kynout cca 1,5-2 hodiny.
- Po vykynutí těsto ještě jednou propracujeme a vytvoříme mazanec.
- Hotový mazanec dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě chvíli kynout.
- Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi nebo mandlovými plátky.
- Pečeme nejdříve na 200 °C cca 5 minut a potom dopékáme při 155 °C cca 30-40 minut.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
17 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 107 | 311 | 1 827 |
≤ 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 2,9 | 8,5 | 50 | - |
sacharidy | g | 13,7 | 39,7 | 233,1 | - |
z toho cukry | g | 3,6 | 10,3 | 60,7 | - |
tuky | g | 4,3 | 12,4 | 73 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1 | 2,9 | 16,8 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0,1 | 0,5 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 1 | 2,8 | 16,4 | - |
sůl | g | 0,1 | 0,4 | 2,5 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 2,9 | 8,5 | 50 | ≤ 20 g/100g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).