Recepty 10. 5. 2018 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Voňavý ledový čaj s malinovým sirupem

Voňavý ledový čaj je skvělé osvěžení v letních měsících. Samozřejmě základem pitného režimu by měla být obyčejná voda, ale mnohdy toužíme po změně. Jak tedy pitný režim oživit?

Ledový malinový čaj - foto: Karolína Alexiová

Čaj je dobrou tekutinou v každém počasí, léto nevyjímaje. Velkou výhodou čajů je, že jsou k dispozici v mnoha příchutích a lehce můžeme střídat druhy. Vychlazený čaj má ideální, resp. pokojovou teplotu a dobře hydratuje. Samozřejmě si můžete udělat i vlastní ledový čaj a k ochucení použít třeba vynikající hustý Syrob Kitl, vyrobený z malinové šťávy a malinové dužniny. Obsahuje vysoký podíl ovocné složky, na 100 ml sirupu je použito 102 ml malinové šťávy a dužniny. Vyrábí se za studena. Vítěz testu malinových sirupů.

Suroviny 

malinový Syrob Kitl  15 ml
ovocný čaj 250 ml
citrónová šťáva 5 ml

Postup

Do šálku vložíme sáček čaje, zalijeme horkou vodou a necháme podle návodu vyluhovat. Čaj můžeme též připravovat zastudena – necháme vyluhovat ve studené vodě při pokojové teplotě po dobu cca 3 hodin. Ochutíme lžící malinového Syrobu Kitl a lžičkou citrónové šťávy. Čaj popíjíme vychlazený, můžeme doplnit ledovými kostkami.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

1 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 62,25 23,1 62,26 30 kcal/porci
bílkoviny g 1,445 0,5 1,445 -
sacharidy g 14,15 5,2 14,15 -
z toho cukry g 13,65 5,1 13,65 -
tuky g 0,3 0,1 0,3 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 0,0195 1 0,0195 ≤ 1,1 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.1 g/100 g
vláknina g 0 0 0  
sůl g 0,015 0 0,015 ≤ 0,05 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (nápoje ostatní).



Mohlo by vás také zajímat: