Recepty 2. 3. 2022 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Zapečené brambory s krůtím masem

Zapečené brambory mohou být skvělým obědem pro celou rodinu, připravte si odlehčenou variantu s krůtím masem a zeleninou.

Foto: Karolína Alexiová
  • Krůtí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, lze použít maso nakrájené na nudličky nebo mleté. Vyplatí se ale si maso umlít doma nebo nechat namlít vámi vybraný kus masa u řezníka, kupované mleté maso bývá často velmi tučné. 
  • Nezapomeňte přidat i zeleninu, která celé jídlo odlehčí a dodá i prospěšné vitaminy, minerální látky, vlákninu a antioxidanty.
  • K zapékání použijte vejce, místo klasické smetany použijte jen menší množství mléka, díky čemuž ušetříte velké množství tuku. Sýr volte raději méně tučný, maximálně s 30 % tuku v sušině.   

Ingredience: 4 porce

Brambory 800 g 
Mleté krůtí maso (prsa nebo směs prsou a stehen) 400 g 
Brokolice 250 g 
Mražený hrášek 150 g 
Cibule 100 g 
Česnek 10 g 
Řepkový olej 12 ml 
Vejce 2 ks 
Polotučné mléko  140 ml 
Sýr Eidam 30% 40 g
Sůl 2 g
Pepř, tymián  

Postup

  1. Brambory uvaříme vcelku, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.
  2. V závěru vaření můžeme k bramborám přidat i růžičky brokolice nebo ji povaříme zvlášť (cca 5 minut) 
  3. Krůtí maso nameleme.
  4. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Orestujeme na pánvi na řepkovém oleji, po chvíli přidáme i mleté maso a prolisovaný česnek. Osolíme, opepříme, přidáme tymián a restujeme.
  5. Přidáme i hrášek, uvařenou brokolici a prohřejeme. 
  6. Připravíme si zapékací mísu a střídavě vkládáme vrstvu brambor a masovozeleninové směsi. Zakončíme vrstvou brambor a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů.
  7. Po cca 10 minutách zalijeme vejci rozmíchanými v mléce a posypeme strouhaným sýrem. Zapékáme, dokud vejce neztuhnou a povrch nezezlátne.
 
  
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  469  93  1875 400-700 kcal/porci
bílkoviny g 35   7  139 -
sacharidy g  46  9 185 -
   z toho cukry g 8,2   1,6  33 -
tuky g 16   3,2 64  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 5,1  1 20,5  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  7,1  1,4 28  ≥ 1,2/100 g
sůl g  1,14 0,23  4,56  ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: