- Krůtí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, lze použít maso nakrájené na nudličky nebo mleté. Vyplatí se ale si maso umlít doma nebo nechat namlít vámi vybraný kus masa u řezníka, kupované mleté maso bývá často velmi tučné.
- Nezapomeňte přidat i zeleninu, která celé jídlo odlehčí a dodá i prospěšné vitaminy, minerální látky, vlákninu a antioxidanty.
- K zapékání použijte vejce, místo klasické smetany použijte jen menší množství mléka, díky čemuž ušetříte velké množství tuku. Sýr volte raději méně tučný, maximálně s 30 % tuku v sušině.
Ingredience: 4 porce
Brambory | 800 g |
Mleté krůtí maso (prsa nebo směs prsou a stehen) | 400 g |
Brokolice | 250 g |
Mražený hrášek | 150 g |
Cibule | 100 g |
Česnek | 10 g |
Řepkový olej | 12 ml |
Vejce | 2 ks |
Polotučné mléko | 140 ml |
Sýr Eidam 30% | 40 g |
Sůl | 2 g |
Pepř, tymián |
Postup
- Brambory uvaříme vcelku, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.
- V závěru vaření můžeme k bramborám přidat i růžičky brokolice nebo ji povaříme zvlášť (cca 5 minut).
- Krůtí maso nameleme.
- Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Orestujeme na pánvi na řepkovém oleji, po chvíli přidáme i mleté maso a prolisovaný česnek. Osolíme, opepříme, přidáme tymián a restujeme.
- Přidáme i hrášek, uvařenou brokolici a prohřejeme.
- Připravíme si zapékací mísu a střídavě vkládáme vrstvu brambor a masovozeleninové směsi. Zakončíme vrstvou brambor a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů.
- Po cca 10 minutách zalijeme vejci rozmíchanými v mléce a posypeme strouhaným sýrem. Zapékáme, dokud vejce neztuhnou a povrch nezezlátne.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 469 | 93 | 1875 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 35 | 7 | 139 | - |
sacharidy | g | 46 | 9 | 185 | - |
z toho cukry | g | 8,2 | 1,6 | 33 | - |
tuky | g | 16 | 3,2 | 64 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 5,1 | 1 | 20,5 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 7,1 | 1,4 | 28 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 1,14 | 0,23 | 4,56 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).