Velikonoce 24. 4. 2019 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Jehněčí kýta s mrkví, květákem a rozmarýnem

Jídelníček by měl být co nejpestřejší. Tak co si ho tentokrát zpestřit jehněčím masem? Jehněčí má svou specifickou chuť, která ne každému vyhovuje. Pokud se ale správně připraví, je to opravdová delikatesa. Vyzkoušejte naši kombinaci s mrkví, květákem a rozmarýnem.

Jehněčí kýta s mrkví, květákem a rozmarýnem
Jehněčí kýta - foto: Marek Žilka

Jehněčí maso je zdrojem řady pozitivních látek. Obsahuje plnohodnotné bílkoviny, některé vitaminy (zejména sk. B) a minerální látky (železo a další). A proto se vyplatí ho do jídelníčku čas od času zařadit. Díky pomalému pečení zůstane maso krásně šťavnaté, i když zvolíte libovější kousek. 

V žádném jídle by neměla chybět zelenina, není nic jednoduššího než ji přidat k masu a upéct společně. My jsme využili cibuli, mrkev a květák, můžete ale použít i další druhy, které budete mít zrovna k dispozici. Jako příloha se hodí pečené brambory, které můžete přidat jednoduše do trouby k masu, můžete ale určitě zvolit i jinou přílohu.

Suroviny 

 jehněčí kýta  600 g
 květák  400 g
 mrkev  400 g
 cibule  200 g
 česnek  25 g
 brambory  800 g
 olej řepkový  5 ml
 sůl  4 g
 pepř  
 rozmarýn  

Postup

Zeleninu (cibuli, mrkev a květák) očistíme a nakrájíme, dáme do pekáče nebo hrnce vhodného na pečení. Maso omyjeme a položíme na zeleninu. Vše osolíme, opepříme, přidáme rozmarýn a drcený česnek. Lehce podlijeme vodou nebo vývarem a pečeme přiklopené na nižší teplotu (cca 150 °C) do změknutí (dle velikosti masa cca 2-3 hodiny). Poté odklopíme a ještě krátce zapečeme při vyšší teplotě, aby maso získalo požadovanou barvu. 

V mezičase si připravíme pečené brambory. Brambory omyjeme, oškrábeme (nové brambory můžeme nechat i se slupkou) a nakrájíme na tenké plátky. Brambory osolíme, přidáme trochu oleje a rozmarýnu a promícháme. Pečeme na plechu dozlatova. Hotové brambory můžeme ještě zasypat čerstvou petrželkou.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  527  86,5  2108,1 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  38,5  6,3  154 -
sacharidy g  56,9  9,3  227,5 -
z toho cukry g  9,6  1,6  38,3 -
tuky g  15,3  2,5  61,2 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  7,7  1,3  30,8 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  10,4  1,7  41,7   1,2/100 g
sůl g  1,5  0,3  6,1 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 3,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: