Mnoho cukru i soli
Největším problémem ve výrobcích pro děti je cukr. Přesně řečeno nadměrný příjem přidaných cukrů. Druhá v řadě je sůl. Od raného dětství si děti přivykají na výrazné chutě a v dospělosti budou bojovat s obezitou, diabetem, hypertenzí či jinými onemocněními.
- Projevem nadměrné konzumace cukru mohou být zubní kazy. Při vyšší konzumaci soli se mohou již v dětství děti potýkat s problémy ledvin či otoky.
Denní příjem přidaného cukru by měl být maximálně 10 % z celkového denního energetického příjmu. Toho děti dosáhnou při snězení 2-3 ochucených mléčných výrobků. Denní příjem soli by neměl přesáhnout 3 g.
- NE: medvídek, čokoládové sušenky, rýžové chlebíky s polevou či jemné pekárenské pečivo
Jako alternativu čokoládovo-oříškových sušenek rodiče často volí čokoládové/jahodové a jiné medvídky, které lákají rodiče nápisem, že neobsahují konzervanty a barviva. V těchto „dobrotách“ najdete vysoké množství cukru a nasycené tuky. Součástí polev např. rýžových chlebíků jsou trans tuky. Ty zvyšují zejména hladinu LDL-cholesterolu a zároveň snižují hladinu HLD-cholesterolu. Denní příjem trans mastných kyselin by měl být maximálně 1 % z celkového denního energetického příjmu, to odpovídá přibližně do 2 g.
- NE: rohlík a dětské pufované křupky
- NE: smetanové sladké jogurty, jogurty s posypkou
- NE: slazené nápoje, „džusíky“, pitíčka pro děti
Jogurty ochuťte raději doma
Jogurty by rozhodně neměly být zcela odtučněné, neměly by obsahovat zbytečné energií napěchované posypky a v ideálním případě by měly být neochucené. Domácí termix nebo pribináčka zvládne v kuchyni připravit každý. Vápník, na který reklamy často také upozorňují, děti přijmou i v jogurtech, které pro ně nejsou primárně určeny a běžně se pohybují kolem 3-3,5 % tuku.
- ANO: neochucené jogurty s ovocem, domácí kombinace (tvaroh/Skyr/bílý smetanový jogurt/běžný jogurt kolem 3,5 % tuku, Lučina aj.)
Nápoje "pro děti" sladší než kola
Věřili byste, že v nápoji určeném pro děti může být ještě více cukru než je třeba v kolovém nápoji? Je to tak. Běžně nalezneme dětská pitíčka i se 12 g cukru na 100 g výrobku. Kolikrát se ani nejedná o 100 % ovocnou šťávu. Na výrobu takového „džusu“ může být použito i pouhých 7 % ovocného koncentrátu běžně doslazeného glukózo-fruktózovým sirupem.
- ANO: celozrnné sušenky, müsli tyčinky bez polevy, domácí tvarohový koláč
- ANO: voda, čaj, domácí limonády bez cukru, výjimečně 100 % džus ředěný
Největší chybou není potravina samotná, nýbrž fakt, že dítěti dáváte jídlo do ruky mezi jídly na uklidnění, na zabavení, za odměnu apod. Navíc se ve většině případů jedná o potraviny s vysokým glykemickým indexem. Pozor byste si měli dát i na obsah soli např. v pufovaných dinosaurech je 2,5 g soli na 100 g výrobku.
- ANO: Za zdravější lze považovat křupky pohankové a čirokové, vždy by ale měly být zařazeny ke svačině místo pečiva a jako součást pestré svačiny, nikoli k zabavení dětí mezi jídly. Pokud není jiná možnost, dejte dětem do kočárku raději kus zeleniny nebo ovoce.