Každá potravina, která se uchází o udělení loga, musí projít odborným hodnocením a současně musí vyhovět kritériím. Ta stanovuje Mezinárodní vědecká rada při Choices International Foundation. Rada reviduje kritéria každé dva roky, a to s ohledem na:
- aktuální situaci ve společnosti (ve vztahu k rozvoji civilizačních onemocnění)
- vývoj potravinářského průmyslu
- vědecký pokrok
Kritéria
- mezinárodní, a proto podléhají stejným standardům potraviny označené například v Holandsku, Polsku i v České republice.
- nejsou jednotná pro všechny potraviny. Při tvorbě systému hodnocení vznikly různé kategorie potravin, a proto některé výrobky například nesmí obsahovat žádné množství soli, u některých se určité minimální množství připouští.
Licenci na užívání loga si výrobci pronajímají zvlášť pro každý výrobek, a to obvykle na dobu 12 měsíců s možností prodloužení. V případě změny receptury či změny složení výrobku je výrobce povinen předložit výrobek k novému posouzení.
V případě, že iniciativa Vím, co jím a piju zjistí, že výrobce bez ohlášení změnil recepturu výrobku, a ten nadále neodpovídá kritériím, má iniciativa nárok výrobci licenci na logo odebrat a navíc udělit i pokutu.
Analýza potravin a následné hodnocení ve vztahu ke kritériím probíhá zásadně v nezávislé akreditované laboratoři. Hodnocení se zaměřuje na tyto živiny:
- nasycených mastných kyselin
- trans mastných kyselin
- sůl, resp. sodíku
- přidané sacharidy (cukry)
- vlákninu (pouze ve vybraných kategoriích)
- energii (pouze ve vybraných kategoriích)
Kritéria jsou veřejná a zhlédnout je můžete zde.