-
- Jezte pestrou a vyváženou stravu.
- Jezte více zeleniny a ovoce. Snažte se zařadit zejména zeleninu a ovoce ke každému jídlu během dne.
- Vybírejte celozrnné produkty (chléb, pečivo, těstoviny). Upřednostňujte rýži natural.
- Volte dobré tuky – rostlinné oleje (řepkový, olivový, slunečnicový) a kvalitní margaríny z nich vyrobené.
- Zařaďte do jídelníčku fazole, hrách a čočku.
- Vybírejte maso, masné produkty a mléčné výrobky s nižším obsahem tuku.
- Omezte sůl. Pro zlepšení chuti pokrmů používejte bylinky a koření.
- Pijte přednostně vodu, neslazený čaj a nízkoenergetické nápoje.
- Udržujte si správnou tělesnou hmotnost.
- Pravidelně se aktivně hýbejte alespoň 30 minut každý den.
Proč?
- S nadváhou nebo obezitou se potýká 57% Čechů (VZP).
- Češi jedí příliš soli. Tolerovaný příjem překračují trojnásobně (14-16 g místo 5 g), v Evropě jsou druzí nejhorší (po Maďarsku). Denní tolerované množství pro sůl (sodík) lze překročit konzumací jednoho většího párku (100 g).
- Denní tolerované množství pro trans mastné kyseliny můžete překročit konzumací jednoho balení trvanlivého pečiva (oplatky, řezy, trubičky, sušenky) a cukrovinek (náhražka čokolády).
- Jen 4% mužů a 1% žen v ČR dodržuje doporučené dávky pro přidaný cukr ≤ 10 % z celkového příjmu energie.
- Člověk by měl denně nachodit 10 000 kroků (cca 7,5 km).
Tolerovaný příjem rizikových živin pro průměrného člověka:
- Nasycené mastné kyseliny 20 g/den
- Trans mastné kyseliny 2 g/denně
- Přidané cukry 50 g/den
- Sůl 5 g (sodík 2 g)/den
Doporučený příjem vlákniny 25 g/den