Recepty 30. 11. 2022 | Pavla VomastkováPavla Vomastková

Krůtí roládky se švestkou, celerovým pyré a glazovanou mrkví

Krůtí maso je plné kvalitních bílkovin, obsahuje přitom jen minimum tuku. Je proto vítanou součástí jídelníčku sportovců i těch, kteří chtějí redukovat váhu a žít celkově zdravým životním stylem.

Foto: Pavla Vomastková

Tento recept se může zdát poněkud složitější, ale výsledek stojí za to. Pokud hledáte recept vhodný ke slavnostní tabuli nebo zkrátka něco nevšedního, budete nadšení.

Ingredience: 4 porce

Na roládky:  
krůtí prsa 600 g 
mozzarella light 125 g 
sušené švestka 8 ks 64 g 
sušená španělská šunka Jamón Serrano 100 g 
sůl 3 g 
pepř dle chuti  
Na celerové pyré:  
brambory 200 g 
celer 1 větší bulva 250 g 
rostlinný tuk 20 g 
polotučné mléko 100 ml 
sůl 3 g 
Na glazovanou mrkev:  
mrkve s natí 8 ks menších 600 g 
rostlinný olej 20 ml 
česnek 2 stroužky 6 g 
pomerančová šťáva z 1 pomeranče 70 g 
snítka čerstvého tymiánu 4 g 
Na omáčku:  
rostlinný tuk 20 g 
hladká mouka 20 g 
zeleninový vývar 300 ml 
ocet 1 lžíce 15 g 
česnek 2 utřené stroužky 6 g 
petrželová nať nasekaná nadrobno 20 g 

Postup 

  1. Brambory a celer nakrájíme na menší kostičky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
  2. Krůtí prsa si očistíme a nakrájíme podélně na tenké plátky. Mělo by nám takto vzniknout celkem 8 tenkých plátků. Nakrájíme si mozzarellu na kousky, a rovněž švestky přepůlíme.
  3. Na plátek šunky umístíme krůtí maso, trochu posolíme, opepříme, vložíme sem mozzarellu a švestku a zabalíme do roládky. Pokud nám nedrží, můžeme propíchnout párátkem či špejlí.
  4. Dáme péct do předem na 180 °C vyhřáté trouby na plech s pečicím papírem. Pečeme cca 45 minut.
  5. Mrkev oloupeme a necháme na ní cca 2 cm natě. V hrnci si rozehřejeme olej s lisovaným česnekem, tymiánem a pomerančovou šťávou. Přidáme mrkev a pomalu cca 20 minut dusíme doměkka.
  6. Omáčku k pokrmu si připravíme pomocí jíšky - v hrnci na mírném plameni necháme rozpustit tuk a postupně vmícháme mouku. Za stálého míchání ji necháme zpěnit, až se vytvoří jíška. Jakmile má barvu, kterou požadujeme, postupně přilijeme studený vývar, důkladně promícháme a necháme cca půl hodiny vařit. Poté přecedíme přes sítko a přidáme ocet, česnek a petrželku.
  7. Nyní si připravíme pyré. Slijeme vodu z uvařených brambor a celeru a za stálého míchání na plotýnce vyšleháme společně s mlékem a rostlinným tukem. Mléko doléváme postupně, až dosáhneme zamýšlené konzistence pyré.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 607  95  2 429  400-700 kcal/porci
bílkoviny g  56,8 8,9  227,2  -
sacharidy g  43,2  6,8  172,8  -
   z toho cukry g  19,1 3,0  76,2  -
tuky g  91,1 3,6  91,1  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 6,4  1,0  25,5  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 7,7  1,2  30,6  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 3,92  0,62  15,67  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: