Tento recept se může zdát poněkud složitější, ale výsledek stojí za to. Pokud hledáte recept vhodný ke slavnostní tabuli nebo zkrátka něco nevšedního, budete nadšení.
Krůtí roládky se švestkou, celerovým pyré a glazovanou mrkví
Krůtí maso je plné kvalitních bílkovin, obsahuje přitom jen minimum tuku. Je proto vítanou součástí jídelníčku sportovců i těch, kteří chtějí redukovat váhu a žít celkově zdravým životním stylem.
Ingredience: 4 porce
Na roládky: | |
krůtí prsa | 600 g |
mozzarella light | 125 g |
sušené švestka 8 ks | 64 g |
sušená španělská šunka Jamón Serrano | 100 g |
sůl | 3 g |
pepř dle chuti | |
Na celerové pyré: | |
brambory | 200 g |
celer 1 větší bulva | 250 g |
rostlinný tuk | 20 g |
polotučné mléko | 100 ml |
sůl | 3 g |
Na glazovanou mrkev: | |
mrkve s natí 8 ks menších | 600 g |
rostlinný olej | 20 ml |
česnek 2 stroužky | 6 g |
pomerančová šťáva z 1 pomeranče | 70 g |
snítka čerstvého tymiánu | 4 g |
Na omáčku: | |
rostlinný tuk | 20 g |
hladká mouka | 20 g |
zeleninový vývar | 300 ml |
ocet 1 lžíce | 15 g |
česnek 2 utřené stroužky | 6 g |
petrželová nať nasekaná nadrobno | 20 g |
Postup
- Brambory a celer nakrájíme na menší kostičky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
- Krůtí prsa si očistíme a nakrájíme podélně na tenké plátky. Mělo by nám takto vzniknout celkem 8 tenkých plátků. Nakrájíme si mozzarellu na kousky, a rovněž švestky přepůlíme.
- Na plátek šunky umístíme krůtí maso, trochu posolíme, opepříme, vložíme sem mozzarellu a švestku a zabalíme do roládky. Pokud nám nedrží, můžeme propíchnout párátkem či špejlí.
- Dáme péct do předem na 180 °C vyhřáté trouby na plech s pečicím papírem. Pečeme cca 45 minut.
- Mrkev oloupeme a necháme na ní cca 2 cm natě. V hrnci si rozehřejeme olej s lisovaným česnekem, tymiánem a pomerančovou šťávou. Přidáme mrkev a pomalu cca 20 minut dusíme doměkka.
- Omáčku k pokrmu si připravíme pomocí jíšky - v hrnci na mírném plameni necháme rozpustit tuk a postupně vmícháme mouku. Za stálého míchání ji necháme zpěnit, až se vytvoří jíška. Jakmile má barvu, kterou požadujeme, postupně přilijeme studený vývar, důkladně promícháme a necháme cca půl hodiny vařit. Poté přecedíme přes sítko a přidáme ocet, česnek a petrželku.
- Nyní si připravíme pyré. Slijeme vodu z uvařených brambor a celeru a za stálého míchání na plotýnce vyšleháme společně s mlékem a rostlinným tukem. Mléko doléváme postupně, až dosáhneme zamýšlené konzistence pyré.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 607 | 95 | 2 429 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 56,8 | 8,9 | 227,2 | - |
sacharidy | g | 43,2 | 6,8 | 172,8 | - |
z toho cukry | g | 19,1 | 3,0 | 76,2 | - |
tuky | g | 91,1 | 3,6 | 91,1 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 6,4 | 1,0 | 25,5 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 7,7 | 1,2 | 30,6 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 3,92 | 0,62 | 15,67 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).