Zdravé rohlíčky

Tento recept vznikl úplnou náhodu, když jsem jednou dělala klasické rohlíčky a zapomněla přidat máslo. Díky namletým ořechům, které jsou sami o sobě tučné, nebylo ani zapotřebí. Cukr v tomto receptu nahrazuji medem, ale můžete použít i jiné přírodní sladidlo. Mouku použijte celozrnnou špaldovou nebo bezlepkovou pohankovou. Klasické cukroví je plné cukru a tuku a ještě obalované v dalším cukru, proto vyzkoušejte letos obalit cukroví v sušeném ovesném mléce, které jsem si oblíbila pro svou přirozeně nasládlou chuť. 

RECEPT: OŘÍŠKOVO-VANILKOVÉ ROHLÍČKY BEZ MÁSLA, CUKRU A LEPKU

SUROVINY na 25 porcí (cca 60 ks, 2 plechy):

Mouka pohanková 170 g
Ořechy vlašské 200 g
Sůl 1 g
Citronová kůra 1 g
Med 100 g
Vejce 50 g
Vanilka mletá 5 g
Mléko ovesné sušené 40 g
 

POSTUP:

Nejdříve si den předem připravíme na rohlíčky těsto. Ořechy nameleme najemno a smícháme se špetkou soli, citrónovou kůrou, medem, vejcem, vanilkovým extraktem (nebo dření z jednoho vanilkového lusku) a vše důkladně rukou promícháme, aby se uvolnil tuk z ořechů. Postupně přisypáváme mouku (nejdříve cca 150 g) a v případě potřeby ještě dosypeme další. Opět důkladně prohněteme. Těsto zabalíme do fólie a dáme přes noc do lednice odležet. Pak si předehřejeme troubu na 175 ° C a 2 plechy vyložíme pečícím papírem. Z těsta vytváříme válečky, z kterých pak tvarujeme rohlíčky a klademe na plech. Pečeme v troubě cca 10-15 minut dozlatova. Ještě teplé je obalíme v sušeném ovesném mléce a dáme do krabice odležet do chladu. Za pár dní krásně změknou. 

Nutriční složení 1 porce:

  energie
100 kcal  
  bílkoviny
2 g  
  sacharidy
11 g  
   z toho cukry
3 g  
  tuky
6 g  
   SFA
1 g  
   TFA
0 g  
  vláknina
1 g  
  sodík
0 g  
  přidaný cukr
3 g  
 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez