O pohybu 13. 9. 2024 | Ing. Barbora KaráskováIng. Barbora Karásková

Cvičení v páru - jak zapojit partnera a posílit tak vztah

V každodenním shonu, kdy se snažíme skloubit práci, domácnost a další povinnosti, je často těžké najít čas pro sebe a svého partnera. Spojte příjemné s užitečným! Společné sportovní aktivity vám přinesou nejen zábavu, ale mohou také výrazně posílit váš vztah. Ať už si vyberete jakýkoliv sport, jde hlavně o čas strávený s partnerem a vzájemnou podporu. Inspirujte se našimi tipy a udělejte ze společného cvičení pravidelný rituál.

Stock photos: Drazen Zigic/Shutterstock.com

Takže přestože máme všichni nabité diáře, zastáváme řadu rolí a máme nekonečný výčet povinností, chceme-li mít fungující vztah a být šťastní, nezapomínejme na společně strávený čas. Perfektní způsob, jak pečovat o vztah a současně pracovat na lepší fyzické zdatnosti, je provozování společných sportovních aktivit. Což vám přinese řadu výhod, a to nejen fyzických a psychických, ale také emociálních. Čeká vás totiž řada nezapomenutelných zážitků a smíchu.

Kde začít a jak zapojit partnera do společného cvičení, aby bylo zábavné, motivující a dlouhodobě přínosné pro oba? S tím vám poradíme ve čtyřech krocích.

1. krok: Poznejte výhody cvičení v páru

  • Motivace a podpora: Cvičení v páru nabízí obrovskou motivaci. Podpora od partnera může dodat energii i v náročnějších dnech. Když víte, že partner na vás spoléhá, tak je mnohem těžší vynechat trénink. Také získáte možnost společně překonávat překážky, ale také sdílet úspěchy.
  • Posílení vztahu: Podle výzkumů společné fyzické aktivity posilují emocionální vazby mezi partnery a zlepšují komunikaci. Vzájemná spolupráce při tréninku může také pomoci lépe zvládat konflikty a budovat větší důvěru ve vztahu. Studie publikovaná v časopise Psychology of Sport and Exercise poukazuje na fakt, že provozování společných fyzických aktivit přispívá k větší spokojenosti ve vztahu, protože společné zážitky podporují vzájemné pochopení a podporu.
  • starší pár cvičící jóguZdravé tělo a pozitivní mysl: Kromě posílení vztahu má fyzická aktivita významný dopad na fyzické zdraví. Zlepšuje kardiovaskulární činnost, kondici, pomáhá eliminovat dlouhodobý stres a zlepšuje spánek. Společné cvičení rovněž pozitivně ovlivňuje duševní zdraví a myšlení, protože zvyšuje hladinu endorfinů, což přispívá k pocitu štěstí a spokojenosti.

2. krok: Stanovení cílů

Hlavním cílem by mělo být kvalitně strávit společný čas. Můžete však mít i další cíle například zhubnout, zlepšit kondici, vybudovat větší sílu nebo se zbavit bolesti zad. Vaším cílem může být také společné zdolávání horských vrcholů, užít si vyhlášené zahraniční cyklistické trasy, být aktivními parťáky pro svého psa nebo aktivními prarodiči pro vnoučata. Na dosažení těchto cílů je však nezbytné pravidelně trénovat své tělo.

3. krok: Výběr vhodné společné aktivity

Nezáleží na tom, zda je léto nebo zima, ani na tom, zda venku prší nebo svítí slunce. Pro každé roční období a počasí existuje řada sportovních aktivit, ze kterých můžete vybírat. Ať už preferujete čerstvý vzduch nebo raději trénujete v pohodlí fitness centra, vždy existuje způsob, jak zůstat aktivní.

Abychom vám usnadnili výběr, připravili jsme pro vás bohatý seznam oblíbených pohybových aktivit pro páry. Navíc jsme rozdělili aktivity na venkovní, vnitřní a kombinované, takže si můžete snadno vybrat podle svých preferencí a aktuálního počasí.

Venkovní aktivity

  • Turistika: Společné objevování nových míst a přírody je vhodné pro všechny věkové kategorie. Náročnost terénu lze s přibývající kondicí postupně zvyšovat.
  • Chůze s nordic walking holemi: Jedná se o snadný způsob, jak zapojit více svalových skupin a současně zvýšit kardiovaskulární zátěž.
  • Jízda na kole: Vyžaduje naplánování trasy, je dobré při tom nezapomenout ani na příjemné zastávky na zasloužené kafíčko nebo osvěžující nápoj. Již tato přípravná fáze posiluje spolupráci a komunikaci.
  • Plavání v přírodě: Skvělý způsob, jak příjemně posílit svaly celého těla. Máte-li čtyřnohého parťáka, tak ho přiberte do týmu. Věřte, že kromě fyzického výkonu si užijete spoustu legrace.
  • Via Ferrata: Fyzicky náročnější aktivita, která posiluje důvěru a spolupráci. Je nutná průprava, ideálně na horolezecké stěně, kde si otestujete fyzickou kondici a také zjistíte, zda nemáte strach nebo nevolnost z výšek. Naučíte se základy upevnění sedáku a práci s lanem.
  • běžící muž a ženaBěh: Skvělá aktivita na čerstvém vzduchu, která je jednoduchá a finančně nenáročná. Zvolte délku trasy a terén podle kondice méně fyzicky zdatného partnera. Na začátek zkuste střídavý běh a chůzi, později přejděte k nepřetržitému běhu.
  • Inline bruslení: Výborná aktivita pro páry, které chtějí zlepšit kondici a zároveň se pobavit. Rozvíjí rovnováhu, koordinaci, posiluje svaly a zlepšuje kondici. Začněte na rovných nebo mírně zvlněných trasách a později přejděte na náročnější terén.
  • Posilování na workoutovém hřišti: Při cvičení využíváte váhu vlastního těla k posílení různých svalových skupin. Ideální pro páry, které preferují cvičení na čerstvém vzduchu a chtějí budovat sílu a flexibilitu bez nutnosti využívat klasické posilovací stroje.

Vnitřní aktivity

  • Silový trénink ve dvojici: Zlepšuje svalovou sílu a kondici a umožňuje vzájemnou podporu.
  • Squash: Dynamický sport, který rozvíjí rychlost, reflexy, vytrvalost a svaly celého těla. Squash je ideální pro páry, které mají rády soutěživost a intenzivní fyzickou aktivitu.
  • Tanec: Umožňuje zůstat aktivní a pracovat na synchronizaci a koordinaci. Navíc je to velká zábava.

Smíšené aktivity vhodné pro vnitřní i venkovní prostředí

  • Kruhový trénink: Kombinace kardio a silového cvičení. Tento trénink zahrnuje sérii různých cviků prováděných v rychlém sledu za sebou, což zvyšuje tepovou frekvenci, zlepšuje vytrvalost a posiluje různé svalové skupiny.
  • Intervalový trénink (HIIT): Vysoce intenzivní cvičení. Tento trénink kombinuje krátké výbušné intervaly cvičení s krátkými odpočinky, což efektivně zvyšuje vytrvalost a sílu.
  • TRX: Perfektní cvičení pro páry. Jedná se o funkční trénink, který využívá váhu vlastního těla ke zlepšení síly, stability a flexibility. Umožňuje cvičení téměř kdekoli například v parku, u moře, ale samozřejmě také ve fitness centru. Nabízí širokou škálu cviků pro všechny úrovně fyzické kondice.
  • AcroYoga: Zlepšuje flexibilitu a sílu a posiluje vzájemnou důvěru.
  • Pilates: Zaměřuje se na posílení středu těla, zlepšení držení těla a pružnosti.
  • Tenis, badminton, ping pong: Aktivní pohyb, soutěživost a spousta zábavy i emocí. Tyto sportovní aktivity vás tak vtáhnou do hry, aniž byste si uvědomili, že právě sportujete. Ideální pro páry, které mají rády sportovní výzvy, chtějí zlepšit svou kondici a zároveň se skvěle pobavit.

4. krok: Stanovení četnosti, intenzity a délky

Téměř v každém vztahu je jeden z partnerů kondičně nebo silově zdatnější než ten druhý. Je tedy důležité stanovit četnost, intenzitu a délku společné aktivity s ohledem na méně trénovaného partnera. Je klíčové, aby si aktivitu neužíval pouze jeden z partnerů, zatímco druhý by byl na pokraji vyčerpání. U některých typů cvičení lze tento rozdíl vyřešit velmi snadno. Například při silovém tréninku můžete přizpůsobit zátěž, počet opakování nebo technickou náročnost cviků. Stejně tak lze snadno upravit intenzitu cvičení s TRX nebo při kruhovém tréninku.

muž a žena na koleCo ale s jízdou na kole? Můžete jet společnou trasu, ale při stoupání do kopce se rozdělit. Fyzicky zdatnější partner si vyjede kopec rychlým tempem, a poté na vás počká na domluveném místě, nebo vás dojede a vyjede kopec podruhé pomaleji. Tento přístup zajistí oboustrannou spokojenost a pomůže vám dlouhodobě vydržet u společných aktivit.

Závěrečné doporučení

Cvičení v páru je skvělý způsob, jak efektivně využít společně strávený čas. V každodenním shonu plném povinností vám může společná sportovní aktivita pomoci nejen udržet blízkost ve vztahu, ale také se postarat o své tělo. Díky vzájemné podpoře a motivaci dosáhnete lepších výsledků a zlepšíte svou celkovou pohodu. Ať už si vyberete jakoukoli aktivitu, důležité je, aby vás cvičení bavilo. Experimentujte, objevujte a najděte aktivitu, která vám bude vzájemně vyhovovat.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: Smith, J., & Jones, A. (2019). The effects of shared physical activities on relationship satisfaction and communication. Psychology of Sport and Exercise, 40, 15-24.




Mohlo by vás také zajímat: