Tradiční řecká jídla pocházejí ze starověku, konkrétně z helénistického a byzantského období. Do řecké kuchyně se také promítly vlivy jiných civilizací, například perské, římské a osmanské. To prozrazují názvy řeckých pokrmů, například musaka, baklava, tzatziki nebo keftedes.
Cestovatelský seriál: Řecká kuchyně v kostce
Současná řecká kuchyně v sobě spojuje tradici s moderním přístupem k vaření, a mnoho turistů tak do Řecka nejezdí pouze za mořem, ale také vychutnat si jeho delikatesy. Je libo musaku, tzatziki nebo baklavu?
Přirozeně zdravý jídelníček
Tradiční řecký jídelníček je obecně považovaný za zdravý. Důvodů je hned několik.
- Bohatý výběr z lokálního ovoce, zeleniny, luštěnin a obilovin
- Olivový olej bohatý na omega 9 a omega 6 mastné kyseliny jako základní přísada většiny jídel
- Ryby a mořské plody jsou součástí běžného jídelníčku, zejména v přímořských oblastech a na řeckých ostrovech
- Umírněná konzumace masa – maso, převážně jehněčí, kůzlečí nebo vepřové, měli Řekové dříve na talíři hlavně při zvláštních příležitostech, i když v současnosti se jeho spotřeba zvýšila
- Mléčné výrobky jsou v jídelníčku obvykle zařazeny ve formě sýrů a jogurtů
- K jídlu je běžně podáváno víno, které Řekové sice konzumují pravidelně, ale s mírou
K tomu si přidejte skutečnost, že Řekové si dokáží jídlo vychutnat, nepospíchají u něj a vnímají ho jako významnou společenskou událost. A tajemství zdravého jídelníčku je odhaleno.
Oblíbená řecká jídla
Pokud v restauraci dostanete jídelní lístek v řečtině, respektive psaný v řecké abecedě, pravděpodobně vás zachrání pouze znalost názvů běžných řeckých jídel.
- Trachana – řecká polévka z fermentovaného jogurtu a mouky
- Fasolada – tradiční fazolová polévka
- Kolokythósoupa – dýňová polévka
- Spanakokeftedes me patates – řecké karbanátky s listy čerstvého špenátu v bramborovém těstě
- Toursi lachano – pikantní kysané zelí se strouhaným celerem, mrkví a červenou kapií
- Tyrokafteri – pikantní řecká sýrová pomazánka s feferonkou, kapií nebo paprikou
- Tyropitakia – sýrové taštičky z těsta filo (v českých poměrech nejvíce připomínající listové těsto), plněné sýrem feta, případně dalšími sýry
- Tzatziki – salát z jogurtu a strouhané okurky dochucený česnekem, koprem a olivovým olejem
- Tomatokeftedes – smažené rajčatové karbanátky
- Kontosouvli chirino –vepřový gyros
- Pastitsada – hovězí dušené na červeném víně v pikantní rajčatové omáčce
- Paputsakia – lilek plněný masovou směsí a rajčaty
- Spanakoryzo – listový špenát s rýží ochucený citronovou šťávou
- Imám baildi – zapečený lilek s dušenou cibulí, rajčaty a sýrem
- Musaka – zapečené vrstvy mletého masa podušeného s cibulí a česnekem, dále lilku, rajčat a bešamelové omáčky
- Briam – dušená zelenina
- Sofríto – dušené hovězí s petrželí s česnekem
- Pita chléb – tradiční chlebová placka z kynutého těsta, která se může podávat plněná na mnoho způsobů
- Baklava – řecký dezert z těsta filo (v českých poměrech nejvíce připomínající listové těsto) s náplní z vlašských ořechů, skořice a medu
- Lemonopita – dezert s citrónovým sirupem
- Galatopita – mléčný řez ze semolinové krupice s příchutí vanilky
- Milopita trifti – jablečný řez z drobenkového těsta se strouhanými jablky
- Rizopita – sladký řecký závin s rýžovou náplní ochucený skořicí, rozinkami nebo vlašskými ořechy
- Frappé – ledová káva připravená v šejkru z instantní kávy, cukru, vody, ledu a mléka
- Ouzo – destilát z vinných hroznů, kterému dodává specifickou chuť anýz
Řeckou kuchyni ve Vím, co jím prostě milujeme
Ať už letos plánujete dovolenou v Řecku, nebo máte vybranou jinou destinaci, nic vám nebrání zamilovat se s námi. Vyzkoušejte některý z receptů Vím, co jím, který odpovídá zásadám zdravého jídelníčku.
- Jehněčí kýta s mrkví a rozmarýnem
- Jehněčí špízy s jogurtovým dipem
- Jarní salát s pečenou pitou
- Masové kuličky s bulgurem
- Zapečený lilek s masovou směsí
- Čokoládový krém z řeckého jogurtu
- Drobenkový koláč