Pečené jedlé kaštany v zimě voněly ulicemi staré Prahy už v dobách rakouské monarchie. Dnes už si opět můžeme chuť pečených kaštanů užít na vánočních trzích.
Jedlé kaštany jsou bohaté na draslík a krásně voní
Mlsejte jako vaši praprarodiče – zkuste pečené kaštany nebo využijte kaštanovou mouku při pečení nedělního moučníku. Kaštany jsou bohaté na sacharidy, obsahují ale i vlákninu, draslík, fosfor, vitamíny skupiny B, betakaroten a vitamín E.
Čekání na plody dlouhé až 20 let
Jedlé kaštany jsou plody kaštanovníku setého a dalších příbuzných botanických druhů. Kaštanovník může měřit i 30 metrů, dožívá se stovek nebo dokonce tisíce let. Má střídavé listy podlouhle kopinaté listy s pilovitým okrajem, které na podzim opadají. Na plody si musí pěstitel počkat - třeba až 20 let od vysazení. Plodem je ostnitá číška, která po dozrávání puká a objevují se hnědě zbarvená semena (nažky) - jedlé kaštany. Obvykle bývají v nažce po jednom až po třech, mají světle zbarvené jádro, které zcela vyplňuje tenčí kožovitou hnědě zbarvenou slupku.
Bohaté na draslík, téměř bez sodíku
Jedlé kaštany ve 100 g obsahují 705 kJ, zhruba 56 % z podílu tvoří voda, z živin jsou nejvíce zastoupeny sacharidy – jak složené (škroby), tak i jednoduché cukry, kde dominuje hlavně sacharóza. Bílkovin a tuků je v těchto plodech poměrně málo – bíkovin cca 3 %, tuků 1-2 %. Mezi nimi jsou však také cenné vícenenasycené omega 6 mastné kyseliny. Jedlé kaštany obsahují také vlákninu – ve 100 g jedlého podílu je jí zhruba 5 g.
Nažky kaštanovníku jsou bohaté na draslík a fosfor, naopak obsahují naprosté minimum sodíku – jsou tak vhodné i pro osoby s vyšším krevním tlakem nebo některými onemocněními ledvin. Z vitamínů je zde zastoupen vitamín C, vitamíny skupiny B, betakaroten (provitamín A) a vitamín E, který by měl mít dle některých studií pozitivní vliv na kosterní svalovou hmotu.
Polévka, nádivka nebo do moučníku
Plody kaštanovníku jsou jedlé pouze po tepelné úpravě. Vlivem tepelné úpravy se škrob přeměňuje na cukr (sacharózu) a rozvíjí se jedinečná chuť kaštanů.
Plody tak můžeme buď upéci nebo uvařit, dostupná je také mouka vyrobená ze sušených namletých kaštanů. Můžeme si vybrat, jak je připravíme – rozumí si dobře jak se slanou, tak i sladkou chutí – můžeme připravit kaštanovou polévku, ale třeba i pyré nebo nádivku.
V obchodě pečlivě vyberte kaštany nepoškozené, bez známek vysušení či přítomnosti plísně. Po nákupu je ideálně co nejdříve spotřebujte – nejsou vhodné k delšímu skladování.
- Před úpravou kaštany omyjte, osušte je utěrkou a pak nařízněte na špičce jejich slupku do tvaru kříže. Můžete je upéci v troubě či na pánvi (pozor jen, abyste je nespálili) a nebo je uvařit ve vodě do měkka. Loupejte je záhy po uvaření a postupně - jak chladnou, slupka rychle tvrdne.