Pokud hovoříme o zelenině z českých skleníků, nabídka je mnohem širší. Na pultech (nebo na zahrádce) vás potěší rané odrůdy karotky, brokolice, kapusty, zelí, kedlubny, dále jarní cibulka, hrášek, ale také okurky a rajčata. I když na poslední jmenované si budete muset počkat spíše na konec měsíce.
Na odrůdě záleží
Termín sklizně je možné u mnoha druhů zeleniny ovlivnit výběrem odrůdy. Ty jarní mají zpravidla kratší dobu vegetace. Zatímco u kedluben se tak například můžete na plody své práce u jarních odrůd těšit za 80 dní, u podzimních je to téměř dvojnásobek, konkrétně 150 dní. Pokud si nejste jisti výběrem, hledejte v označení nebo popisu „jarní“ nebo „rané“. Měsíc, kdy bude zelenina zralá, samozřejmě závisí i na dalších faktorech, jako jsou nadmořská výška, počasí, doba přesazení sazenic a to, zda rostou ve skleníku, nebo pod širým nebem.
Inspirace Vím, co jím
Chcete se nechat inspirovat našimi zdravějšími, ale přesto lahodnými recepty ze sezonních surovin? Stačí, pokud v sekci recepty zadáte do vyhledávacího okénka ovoce nebo zeleninu, které si přejete v receptu použít.
Konec června v červeném
Červen je také měsícem, kdy netrpělivě čekáme na první ovoce. Právě u ovoce nejvíce poznáte, zda bylo utrženo s předstihem, aby dozrálo v průběhu dovozu, a zda se do něj opíraly přirozené sluneční paprsky. V červnu u nás jsou samozřejmostí plné košíky jahod, ale také třešní, případně rané odrůdy višní.
Třešně a višně: Nedoceněné červnové ovoce
S červnem si tradičně spojujeme jahody. Třešně jsou ale dalším ovoce, jehož sezonu bychom měli využít naplno. Protože třešně a višně po utržení již nedozrávají a rychle se kazí, je důležité počkat na správný čas, nakoupit ideálně zralé plody a počítat s jejich zpracováním maximálně tři dny po nákupu. Třešně i višně jsou bohaté na
- železo;
- draslík;
- vápník;
- flavonoidy;
- fenolové kyseliny.
Pokud dbáte na co nejnižší obsah sacharidů ve svém jídelníčku, dejte přednost višním, u nichž ve 100 g najdete pouze 53 kcal. Naopak po třešních sáhněte, když chcete doplnit karotenoidy. Tato skupina provitamínu je základem vitamínu A. Ten je sice zcela správně spojován se zrakem, zlatou medaili si ale zaslouží také za své antioxidační účinky.
Jak se vyznat v nabídce obchodů
Žasnete, jak je možné, že na farmářských trzích mají již brambory, zatímco vám teprve vykukují? Obáváte se, že zelenina není ve skutečnosti tak čerstvá a hlavně česká? Sezonnost ovoce a zeleniny jsme ověřili za vás.
Sezónní ovoce a zelenina v červnu
Zelenina
|
Ovoce
|
Brambory
|
Angrešt
|
Brokolice
|
Jahody
|
Celer
|
Maliny
|
Cibule
|
Meruňky
|
Cuketa
|
Třešeň
|
Červená řepa
|
Višeň
|
Česnek
|
|
Čekanka
|
|
Hlávkové zelí
|
|
Hrách
|
|
Chřest
|
|
Jarní cibulka
|
|
Jahody
|
|
Kapusta
|
|
Kedlubna
|
|
Mrkev
|
|
Okurka
|
|
Rajčata
|
|
Rebarbora
|
|
Řapíkatý celer
|
|
Ředkvička
|
|
Salát
|
|
Špenát
|
|
Zelené fazolky
|
|
Naopak zbystřete, pokud v nabídce uvidíte již v červnu dýně, kukuřici, květák, lilek, papriky (jednat se bude pravděpodobně o papriky ze skleníku), pastinák, patison, kořenová petržel, pór nebo ředkev.
Přečtěte si první článek z naší série „Jíme sezónně“, ve kterém najdete 5 důvodů, proč dávat přednost právě sezonním potravinám.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: https://www.floranazahrade.cz/prvni-jarni-kedlubny/
https://www.nzip.cz/clanek/1012-kedlubna
https://zpravy.aktualne.cz/finance/nakupovani/sezonni-ovoce-a-zelenina/r~3ebdeac6b71611eca0d8ac1f6b220ee8/