Člověk nemusí odmítat veškeré potraviny živočišného původu. Někdo nekonzumuje maso, ale jí vejce a mléčné výrobky (lakto-ovo vegetariáni) nebo konzumuje maso jen občas (flexitariáni).
Podle některých vědeckých studií se vegetariáni dožívají i vyššího věku, i když toto bývá někdy zpochybňováno. Trendu omezovat živočišné produkty napomáhá i fakt, že bílkovinné náhražky masa na bázi rostlinných bílkovin jsou stále chutnější. Objevují se i další nové zdroje rostlinných bílkovin s potenciálem širšího užití jako např. řepka.
Imitace mléka
Portfolio výrobků na trhu, které se snaží imitovat mléko, se neustále rozšiřuje. Začal je dokonce vyrábět i mlékárenský průmysl. I když odborníci na výživu se staví k výživové hodnotě těchto výrobků často kriticky, zájem veřejnosti o ně roste. V poslední době můžeme zaznamenat širší nabídku výrobků se sníženým obsahem cukru.
Nealkoholické nápoje nebo nápoje s nízkým obsahem alkoholu
V USA vznikají speciální nealkoholické bary. I u nás můžeme zaznamenat nárůst počtu výrobků se sníženým obsahem alkoholu či nealkoholické nápoje. V nabídce je řada ochucených nealkoholických piv, objevují se i lehčí typy ciderů.
Potraviny a nápoje šetrné ke klimatu
Udržitelný rozvoj je nosným tématem v řadě odvětví průmyslu, nevyhnul se ani průmyslu potravinářskému. Řada spotřebitelů uzpůsobuje své chování s cílem minimalizovat dopady potravin na životní prostředí. Z tohoto pohledu se mimo jiné zvyšuje zájem o větší využívání místních zdrojů potravin s nižší uhlíkovou stopou.
Nápoje jako lék
Nápoje mohou obsahovat řadu různých výtažků, u nichž se objevují v literatuře zmínky o pozitivním vlivu na zdraví. Tyto látky se často získávají ze surovin pomocí extrakce etanolem. Proto není divu, že se specifické antioxidanty a extrakty objevují v alkoholických nápojích. Extrakty jsou rovněž nositelem specifických příchutí.
Těstoviny bohaté na živiny
Na trhu se nabízí řada těstovin, které lákají spotřebitele netradiční barvou. Těstoviny jsou vhodnou matricí pro přídavek některých zdraví prospěšných živin. Těstoviny obohacené o suroviny s vysokým podílem vlákniny (např. výlisky ze lnu) obsahují více vlákniny než ty, které jsou vyrobené z celozrnné mouky. Do těstovin se přidávají i zdroje bílkovin (např. luštěniny). Vývojáři přicházejí na trh s výrobky pro lidi vyhledávající speciální diety jako např. bezlepkovou, vysokoproteinovou, nízkosacharidovou nebo ketogenní.
Avokádo 100× jinak
Avokádo budí zvýšený zájem spotřebitelů. Některé články avokádo řadí mezi tzv. superpotraviny. Na internetu se objevuje řada receptů používající avokádo jako surovinu v různých formách snacků, pomazánek či v dalších pokrmech. Avokádo si našlo cestu i do dezertů. Už jste zkoušeli naše avokádové řezy?
Houby a řasy
Češi jsou národ houbařů. Zatímco Amerika objevuje houby jako nový trend v konzumaci potravin, pokrmy z hub patří v České republice mezi dlouhodobě oblíbené. Co by byl bez hub takový vánoční kuba nebo tradiční kulajda?
Řasy jsou udržitelnou surovinou absorbující uhlík, jsou bohaté na bílkoviny a podporují zdravou funkci štítné žlázy. Jsou složkou různých doplňků stravy, ale můžeme je najít i v řadě pokrmů (hamburgery, omáčky, saláty apod.).
Patříte i Vy mezi ty, které nové trendy v konzumaci potravin oslovily?
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
https://parade.com/food/food-drink-trends-2023
https://www.olejnadzlato.cz/?p=1088
https://superfoody.cz/blog/avokado-opravdova-superpotravina-a-recept-na-tradicni-guacamole/